Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Hjortfärsjärpar, krämig tzatsiki och varm blomkålssallad

av Jessica 2016-04-09

 

Dagens underbara lördagsmiddag blev detta, riktigt riktigt gott måste jag säga. Blomkålssalladen påminner om en varm sallad jag förr i tiden brukade göra med bulgur eller couscous och detta blev MINST lika gott.

Hjortfärsen vi använde kommer ifrån Gläntans Viltkött – dom har lådor man kan beställa för att få viltkött hemlevererat. Sjukt smidigt och bra sätt att få tag i svenskt, naturligt ekologiskt, vilt kött. Har testat deras kött i andra recept här på bloggen också. Kolla in dessa; Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker  eller Vildsvinsburgare.

Börja göra tzatsikin så att den får stå till sig – smakerna blir godare då. 

IMG_20160409_184757

Krämig Tzatsiki, ca 3-4 port

Ca 3 dl creme fraishe (byt till mezeyoghurt om ni hellre vill ha det)

2-3 msk majonnäs

2-3 msk olivolja

3-5 klyftor vitlök (beroende på hur stark ni vill ha)

Salt, peppar

En normalstor färsk gurka.

 

Gör såhär:

Riv gurkan på grövsta sidan av ett rivjärn. Pressa noga ut så mycket vätska som möjligt ur den rivna gurkan, annars blir Tzatsikin vattnig. Blanda gurkan med creme fraishe och majonnäs. Pressa/riv i vitlök, salta och peppra och tillsätt lite olivolja i taget.Blanda alla ingredienser och smaka av. Ställ i kylskåpet så länge.

IMG_20160409_183036

Över till den varma blomkålssalladen. Börja att rosta grönsakerna som ska vara i salladen eftersom det tar lite tid.

Varm blomkålssallad, 3-4 port

2 röda spetspaprikor

2 normalstora rödlökar

2 små morötter (blev ca 80g. Kan uteslutas – men ger bra smak och blir inte många extra kolhydrater per person om man tål det)

1/2 blomkålshuvud

En näve finhackad färsk persilja

2 msk tomatpure

2 msk olivolja

En skvätt pressad citron

3 vitlöksklyftor

Salt, peppar

 

Skär upp paprika, morot, rödlök och krossa vitlöken. Lägg allt i en form (se bild ovan). Ringla lite olivolja och/eller ett par klickar smör i formen. Salta och peppra. In i ugnen på 200 grader i ca 40 min så att dom blir alldeles möra och rostade. Rör om 1-2 gånger under tiden.

IMG_20160409_191433

Under tiden kan ni ta hand om blomkålen. Riv den på rivjärn eller helst i matberedare, så att den liknar couscous i formen. Koka blomkålsriset i vatten ca 5 min och gärna med en grönsaksbuljongtärning (kan uteslutas). Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av en stund så överflödig vätska försvinner.

IMG_20160409_195349

Blanda blomkålen med en näve finhackad persilja, tomatpuré, lite olivolja och en skvätt citron. Grovhackade de rostade grönsakerna och blanda runt försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Gott till biffar/järpar men skulle även passa utmärkt till sommarens grillade biffar, kyckling eller tex halloumi om man kör vegetariskt.

IMG_20160409_195715

Sist men inte minst, hjortfärsjärparna. Så himla gott!

Hjortfärsjärpar, 6 St. (3-4 port)

600 g hjortfärs (går givetvis byta mot älg/vildsvin/nöt/lamm-färs)

2 tsk sambalolek (ta lite till om ni vill ha extra sting)

2-3 vitlöksklyftor

50 g finhackad persilja (ca 2 nävar)

1 ägg

1 liten gul lök

Salt, peppar

Smör till stekning

 

IMG_20160409_190810

Riv/finhacka gul lök och vitlök. Blanda med ägg, persilja, sambalolek och rejält med salt och peppar. Ner med färsen och blanda runt till en jämn smet.

IMG_20160409_191303

Dela upp 6 likvärdigt stora bitar, forma avlånga järpar (eller gör vanliga biffar). Bryn dom försiktigt i en het stekpanna med lite smör ca 1 min på varje sida så att järparna får lite stekyta.

IMG_20160409_193526

Lägg i en ugnsform och in ca 15-20 min i ugnen på 200 g för att genomstekas. Servera järparna med den grymma Tzatsikin och den varma blomkålssalladen.

IMG_20160409_195706

IMG_20160409_200106

print

blomkålblomkålssalladfärsjärparhjorthjortjärparköttfärsRöror/SåsertillbehörtzatsikiVilt
1 kommentar
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Räktacos i ostkorgar
nästa inlägg
Klassisk kasslergratäng

Du kanske också gillar

Kräftskiva a´la Tjockkocken

2015-08-31

Länge Leve Blomkålen – Alla mina favoriter!

2016-11-07

Kycklingburgare med halloumipommes

2014-12-09

Enkel Lövbiffgratäng med Blomkålris

2020-01-05

Snabb Tonfiskgratäng

2015-11-19

Minutbiff, vaxbönor och chorizosmör

2016-06-29

Champinjon & Mozzarellaburgare (vego)

2016-08-16

Parmesangratinerad rödspätta i basilikasås

2016-08-24

Mejerifri chiapudding med blåbär

2016-08-15

Veckomeny 8

2018-04-15

1 kommentar

Doktor Kolhydrat 2016-04-18 at 12:10

Tack för inspiration. Jag är själv i slutet av en viktresa, och tycker om god mat så det är viktigt för mig att hitta bra recept. Men framförallt får jag tacka för inspiration till mitt arbete. Din och andra balanserade och bra bloggar om lågkolhydratkost. Jag är allmänläkare och träffar väldigt många människor som blivit sjuka av det de äter. Några blir motiverade av den information/fakta de får av mig och hittar sätt att äta sig till hälsa, andra orkar inte ändra något.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo