Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker

av Jessica 2015-12-01

IMG_20151129_175351

Detta blev söndagsmiddagen denna helgen. Hjortfilén kommer från Gläntans viltkött och var Superenkelt och väldigt gott. För er som inte ätit hjortkött så är det väldigt mört och har en len smak. Lättare att tillaga än tex älgkött som kan bli lite segt om du tillagar det för länge. Jag tycker dock bäst om att äta medium-medium rare när det gäller viltkött. Önskar man inte lika ”blodigt” så låter man hjortfilén vara inne lite längre. Nedan kommer lite tips när det gäller just tillagning av hjortkött.

Tillagning i ugn (Hjortkött)

  • Plocka fram köttet ur frysen och låt tina i vacuumpåsen (gärna i kallt vatten)
  • Låt köttet rumstempereras, är köttet kylskåpskallt kan det ta ett par timmar beroende på storlek
  • Torka av köttet och salta och peppra runt om
  • Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör
  • När smöret tystnat, bryn köttbiten
  • Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer på längden så nålen når köttets kärna
  • Tillaga köttet i ugnen till önskad kärntemperatur
  • Ta ut köttet och låt vila under folie i minst 10 minuter, det är inte ovanligt att köttet stiger ytterligare 1-2°C
  • Skär upp köttet och servera. Var noga med vilket håll köttfibrerna går och skär tvärs över fibrerna så de blir så korta som möjligt. Ju mörare köttet är desto tjockare skivor kan du skära.

ovan info kommer från http://glantans.com/tillagningstips/ där hittar ni även tillagningstips gällande andra sorters vilt. 

IMG_20151129_165223-2

Som i tipsen ovan så lät jag filéen bli rumstempererad. Jag tinade den i kallt vatten vilket tog ca 1½ timme. Saltade och pepprade runt om och brynte i smör. In i ugnen på 175 g (kör på 150 grader om ni vill ha det ännu mörare, tar lite längre tid då men kan absolut vara värt det) tills innertempen var 55 grader. Vill ni ha det mer vällagat så ta ut den vid 58-60 grader. Ta ut ur ugnen och slå in i folie. Låt köttet vila minst 10-15 min – tänk på att gradantalet alltid brukar höjas 1-2 grader efter du tar ut köttet i ugnen.

Denna hjortfilé var på ca 400 g och räcker till 2-4 portioner beroende på vad man har till. Tid i ugn; ca 20 min.

Till detta serverade vi gratinerade grönsaker.

IMG_20151129_171221-2 (1)

Välj de grönsaker du gillar. Hos oss blev det rödlök, gul paprika, zucchini och champinjoner och vitlök. Dela i lagom stora bitar, lägg i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Klicka in ett par klickar smör, salta och peppra och strössla eventuellt över lite färska örter. Denna kan stå längst ner i ugnen medan köttet är inne. När du tar ut hjortfilén, ta ut grönsakerna – rör runt lite, riv över parmesan och dra upp gradantalet på ugnen till 225-250 g grilläge och kör ytterligare 10-15 min medan köttet vilar. Våra grönsaker stod alltså i ugnen totalt 30 min.

Vid servering hade vi även lite av mitt underbara beasmör till.

IMG_20151129_175336

print

beasmörhjortHjortfiléköttkryddsmörtillbehörugnsgratinerade grönsakerVilt
1 kommentar
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Lyxburgare av vildsvin med delikata tillbehör
nästa inlägg
Lucka nr 1, Tjockkockens Julkalender

Du kanske också gillar

Halloumiburgare (vego)

2016-08-09

Tjockkockens Frukostsamling!

2015-04-14

Dagens vegolunch; Blomkålstek, halloumi och dillmajonnäs

2018-02-27

Tjockkockens Snickers

2015-06-12

Färsfylld paprika och syrlig kålsallad

2021-04-05

Ugnsbakade rödbetor med chevre, valnötter och bacon

2016-01-25

Vegetarisk Stroganoff med aubergine & portobello.

2020-03-02

Hjortfärsjärpar, krämig tzatsiki och varm blomkålssallad

2016-04-09

Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

2020-11-11

Veckomeny 8

2018-04-15

1 kommentar

Rickard 2020-04-03 at 16:55

Ingen sås?

Svara

Lämna ett svar till Rickard Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo