Hjortfransyska med timjansås

by Jessica

 

”Hjortfransyskan i en ljuvlig timjansås, knaprig pancetta och rostade primörer” låter väl fint?

Idag är faktiskt ingen vanlig dag – idag är det nämligen 2 år sedan min och Erics första dejt. Tänk om jag vetat då att denna blyga, rara kille skulle visa sig vara min framtida kärlek.

IMG_20160327_143418

För att fira gjorde jag något särskilt till middag. Jag har tyvärr vart hemma sjuk från jobbet under veckan så fick hålla till godo med en hemlagad middag istället för middag på stan – men det gjorde inget för middagen blev fantastiskt god!

Jag rotade fram Hjortfransyska i frysen och tinade, den kommer ifrån Gläntans vilt. Hjort är ett väldigt enkelt kött att arbeta med och jag har ett par olika hjortrecept här i bloggen sedan tidigare.  Jag älskar verkligen viltkött och borde äta det oftare.

IMG_20160420_165255

Hjortfransyska i ugn och rostade grönsaker 3-4 portioner

Ca 600 g Hjortfransyska (går givetvis byta mot nöt)

Ca 15 små steklökar

Körsbärstomater på kvist (vi fick massor över så en hel kartong på 400g kanske var att ta i)

Några klickar smör

En skvätt Olivolja

Salt, peppar och färsk timjan.

 

Börja med att låta köttet vara rumstempererat innan tillagning. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn fransyskan i en het gjutgärnspanna på båda sidorna. Placera fransyskan i en ugnsform. Kör i en köttermometer på det tjockaste stället. Lägg i några klickar smör, löken, tomaterna, några kvistar färsk timjan och droppa lite olivolja på tomaterna. Salta och peppra. In i ugnen tills du fått önskad innertemp, jag tycker 62-65 grader är optimalt, i detta fall tog det ca 1 timme. Lyft ur köttet och låt vila i folie. Häll av lite av skyn från formen i en kastrull till själva såsen.

Formen med lök och tomat kan du på nytt ställa in. Höj till 200g och grilläge så de får lite mer färg- ca 15 min räcker. 

IMG_20160420_181920

Medan formen är i ugnen så kan man fixa de övriga tillbehören.

IMG_20160420_174909

I en stekpanna, knaperstekt lite tärnad pancetta/sidfläsk (bacon går även bra).

Till såsen;

Koka upp skyn från ugnsformen, tillsätt ca 3 dl grädde, 1-2 msk kalvfond, peppar och färsk timjan. Låt såsen puttra några min så att den tjocknar. Tillsätt ca 20g smör och låt puttra ytterligare en liten stund.

Haricot verts;

Lägg önskad mängd i en wok eller stekpanna. Det får bra med färska eller frysta. Tillsätt en skvätt olja, lite smör, salt och peppar. Pressa ev över lite vitlök och fräs några minuter.

IMG_20160420_182228

Skiva nu upp Hjortfransyskan. Lägg några matskedar sås i botten av tallriken. Lägg på lite haricot verts, tomater och steklök. Toppa med några skivor av fransyskan och sprinklade över pancetta, timjan, salt och peppar om det behövs.

IMG_20160420_182901

 

 

 

 

print

You may also like

1 comment

Jespan 2022-11-22 - 00:45

FANTASTISKT recept men du är för snygg för honom! GLÖM ALDRIG DET

Reply

Leave a Comment