Härliga Husman: Bräckt kassler och pepparotsstuvad vitkål

by Jessica

Puh, är januari slut snart? Skåprensning fortsätter här hemma och idag skrapade jag ihop en fin fin husmanlunch. Min kära gammelmorfar Holger hade älskat detta om han varit vid liv, har hört många roliga matrelaterade minnen om honom. Husman var det bästa han visste, med smör och grädde blev det extra lyxigt!

Detta passar både som stadig lunch och middag, mättande, enkelt och går att fixa på max 20-30 min. Såna recept är perfekt vardagsmat!

Jag hittade en bit kassler och en bit halvvissen vitkål i kylen, så då fick man svänga ihop detta. Öka mängden bara för fler portioner.

Pepparotsstuvad vitkål, ca 2 port

Ca 250-300 g tunt strimlad vitkål

En liten gul lök

Pepparrot på tub (eller färsk riven pepparrot)

Ca 1-1,5 dl grädde

Salt, peppar

Smör till stekning

 

Gör såhär: 

Strimla vitkål och lök, stek på medelvärme i ca 10 min – snåla inte på smöret. Kålen och löken ska bli mjuk men inte få allt för mycket färg. Slå på grädde och låt koka ihop, ta lite grädde i taget tills du fått rätt konsistens. Röran blir krämig ganska fort. Smaka av med salt, peppar och en klick pepparrot (jag tog ca 1 cm ur tuben, är man modigare än mig så tar man mer.)

Jag serverade med ett stekt ägg, lite stekta tomater, lite ruccola och bräckt kassler. Skivade bara kasslern och fräste i en het panna i lite smör på hög värme så den fick shysst stekyta.

Har man ingen kassler så ta lite stekt fläsk, bacon, stekt skinka, falukorv, stekt svamp eller något annat enkelt tillbehör.

print

You may also like

Leave a Comment