Måndagsklassikern; Korvstroganoff

by Jessica

IMG_2118

Idag blev det ännu en barndomsfavorit – korvstroganoff. Detta var en av mina absoluta favoriträtter som barn, kanske för att det var något som aldrig gjordes hemma utan jag bara fick smaka hos kompisar eller i skolan. Har experimenterat många gånger för att hitta bästa receptet – idag skedde det nog. Riktigt gott och väldigt enkel mat.

Falukorv är dock något vi LCHFare ska vara lite försiktiga med, både vad gäller kolhydratmängd och innehåll. Välj en falukorv med så hög kötthalt som möjligt och lågt kolhydratinnehåll. Äter man strikt så kanske det inte ryms i kosten, men vi som äter normal/liberal LCHF kan absolut unna sig detta nångång ibland.

IMG_20150824_193335

Ingredienser, ca 4 portioner:

5-600 g falukorv (kan även bytas mot annan korv)

1-2 gula lökar

2 lagerblad (kan uteslutas)

ca 3 dl grädde (går även bra med hälften creme fraishe och hälften grädde för lite mer syrlighet)

1-2 tsk senap (kan uteslutas, ger lite fylligare smak)

ca 3-4 msk tomatpuré

smör till stekning

salt, vitpeppar och svartpeppar

Gör såhär:

Hacka lök och skär falukorven i bitar. Lägg i en rejäl klick smör i en het stekpanna och lägg i löken. Låt löken svettas ca 2 min innan du tillsätter falukorven och lagerbladen. Låt allt stekas tillsammans tills korv och lök är genomstekt och fått lite färg (ca 5min). Klicka i senapen och tomatpuré, strö över salt, svart och vitpeppar. Blanda runt ordentligt, så det ser ut som bilden ovan. Slå på hälften av grädden, blanda runt så det blir krämigt. Slå på sista grädden och låt hela härligheten puttra på medelvärme i ca 10 min. OBS, glöm inte ta ur lagerbladen när det är dags att äta.

Tips; vid servering, toppa gärna med lite persilja.

Servera med lite grönsallad, ugnsrostat blomkålsris eller som jag gjorde – smörkokt vitkål från gårdagen. Hur man gör det hittar du här: https://www.tjockkocken.se/graddig-kottfarssas-och-smorkokt-vitkal/

IMG_2110

 

print

You may also like

Leave a Comment