Lasagne med smak av Grekland

by Jessica

lasagne

Idag är jag hemma från jobbet, kände mig hängig och alldeles tung i huvudet. Vaknade ändå tidigt och har legat halva dagen i sängen. Förr eller senare så blir man ju hungrig så det var bara att släpa sig upp i köket. Resultatet idag blev en grymt god variant på lasagne. Har tre olika lasagner upplagda här på bloggen; Ostlasagne utan plattor , Köttfärslasagne med Ostcreme och Zucchinilasagne har ni testat någon av dessa?

Gjorde i allafall en ny variant idag. Blev zucchini som plattor, kryddig köttfärsås och en massa fetaost.

 

IMG_20150318_125409Glömde ta med Tomatpuré på bilden 🙂

 

Ingredienser, ca 4 port:

500 g valfri färs (jag hade nöt)

1 rödlök

1 normalstor zucchini

1 grön paprika

5-6 soltorkade tomater

200 g fetaost

200 g riven ost

3-4 vitlöksklyftor

2-3 matskedar tomatpuré

1 kruka färsk basilika

3-4 körsbärstomater (går att utesluta)

smör till stekning

 

Gör såhär:

Börja med att  finhacka soltorkade tomaterna, rödlöken, vitlöken och paprikan. Fräs dessa tillsammans med köttfärsen i smör. Hyvla zucchinin med en osthyvel. Jag gjorde 9 skivor, vilket räcker till tre lager i lasagnen. Lägg skivorna på en tallrik/bricka och salta. Ställ zucchiniplattorna åt sidan. Saltet för att zucchinin ”svettas” ut vätska, den vätskan kan man sedan badda av försiktigt innan man lägger zucchiniplattorna i ugnsformen. Finhacka färsk basilika och zucchinin som blev över. Lägg ner detta i köttfärssåsen när den är färdigbrynt. Klicka över tomatpurén, häll i ca ½-1 dl vatten och krydda med salt, peppar, chiliflakes, oregano och paprikapulver. Rör om ordentligt och låt sedan puttra på medelvärme under lock i ca 30 min. Efter 30 min, rör om i köttfärsåsen och ta av stekpannan från plattan. Smula sönder fetaosten i en skål. Börja sedan göra själva lasagnen. I botten på ugnsformen lägger ni 3 zucchiniplattor, lägg på ett lager köttfärs och toppa med smulad fetaost. På med ytterligare ett lager zucchiniplattor, köttfärs och fetaost. Överst lägger ni sista lagret zucchiniplattor och sista köttfärsåsen som ni toppar med skivade körsbärstomater och riven ost. In i ugnen på 175 g ca 30 min – tills osten fått fin färg.

IMG_20150318_130235

IMG_20150318_130742

 

IMG_20150318_131437

 

IMG_20150318_134613

 

 

IMG_20150318_142638

print

You may also like

1 comment

Mikaela Svanborg 2021-03-05 - 21:01

Hittade en annan version av grekisk lasagne också: https://farbrornikos.se/2020/11/29/grekisk-lasagne/

Reply

Leave a Comment