Kycklingmeatza – pizza med kycklingbotten

by Jessica

Hej hopp!

 

Här kommer ett snabbt tips, detta blev gårdagens sena middag och dagens matlåda på jobbet – nämligen Meatza! Jag är absolut inte först på bollen utan det finns massa recept på detta – nämligen pizza med köttbotten!  Jag föredrar kycklingfärs – främst för att jag äter betydligt mer kyckling nu för tiden än gris/nöt, men det går även att göra med nöt eller blandfärs om man önskar.

Man kan ju toppa med vad man vill men har skrivit två förslag här nedan som kanske är lite annorlunda än klassisk capricciosa (ost, skinka, champinjoner).  Vad toppar ni helst pizza med?

Ingredienser, ca 3-4 portioner 

500 g kycklingfärs

2 msk olivolja

1 msk torkad oregano

1 msk lökpulver

1 tsk vitlökspulver (alt 2 pressade vitlöksklyftor)

svartpeppar och salt

 

Gör såhär:

Blanda färs med kryddor och olja i en skål. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, blöt händerna med kallt vatten och platta ut färsen till en hyfsat rund och platt pizzabotten. Tycker du den är svår att få till så använd en slickepott och smeta ut, skölj slickepotten med kallt vatten så brukar det gå lättare.

Kör plåten i mitten av ugnen på 200 g och ca 10 min för att förgrädda den. Preppa din topping under tiden. När botten är förgräddad så ta ur den (om det bildats en del vätska på plåten så försök hälla av lite). Nu för tiden föredrar jag vit pizza före pizza med tomatsås, men det är en smaksak!

Iallafall. Smeta på vispad creme fraische, vispa för hand eller snabbt med en elvisp, dessutom extra lyxigt att droppa i nån droppe tryffelolja om ni har hemma!. – På med skivad mozzarella, skivad rödlök, salami, kromärtskocka och soltorkade tomater – toppa med lite riven ost och svartpeppar. In i ugnen igen ca 10-15 min till tills ost smält ordentligt och ser klar ut.

Toppa med lite torkad oregano, lite flingsalt och tex färsk ruccola eller mache.

Vill man ha något till så satsa på en fräsch grönsallad med tomater och rödlök tex.

 

Förslag på topping: 

Alt 1 (som jag hade på bilden):

Vispad creme fraische istället för tomatsås (ca 0,5 dl)

5-6 soltorkade hackade tomater (låt rinna av på hushållspapper)

100 g salami

6-8 bitar marinerad kronärtskocka (låt rinna av på hushållspapper)

1 mozzarellaboll (ca 125 g, låt den rinna av så det inte blir så blött – sen skiva tunt)

En näve riven ost av valfri sort

Svartpeppar, lite flingsalt och torkad oregano.

några tunna skivor rödlök

färsk ruccola eller machesallad att toppa med

 

Alt 2: 

Tomatsås (alt blanda 4-5 msk tomatpure med lite olivolja, salt,peppar och oregano) eller vispad creme fraische

100 g färska kantareller (Rensa, dela om dom är stora och fräs snabbt i lite smör innan)

100 g lagrad riven ost (tex präst eller västerbotten)

50 g riven parmesan

50-100 g  stekt pancetta eller strimlat stekt bacon

Svartpeppar och lite färsk timjan

Toppa med lite färsk ruccola eller färsk grönkål (fräs fort i lite smör eller olja)

 

print

You may also like

Leave a Comment