Oxsvansgryta

by Jessica

Inlägget innehåller annonslänkar

Hej allihop,

Dags för ett nytt recept, inte sant? Här kommer ett supertips för ruggiga höstdagar – en smakrik och fyllig oxsvansgryta.

Oxsvans köper du i köttdisken och finns inte alltid inne, men på de större matbutikerna går det oftast hitta. En väldigt bortglömd, nyttig och prisvärd styckdel. Den behöver tillagad under lång tid för att bli riktigt mör, så det passar på en helgdag när en gryta kan puttra i lugn och ro. Med oxsvans kan du göra soppa, grytor och även koka buljong på benen.

Själva grytan i sig är inte så avancerad, man kan tex ha en skvätt rödvin i eller krossade tomater – men här ville jag ha det så enkelt som möjligt.

Jag tillsatte även lite Gelatin från Nyttoteket (annonslänk) för att boosta grytan ytterligare, det är inget måste dock. Gelatinet är doft och smakfritt och kan användas i grytor, soppor, buljong eller bakverk.

Ingredienser, ca 4 portioner

Ca 1,5 kg oxsvans i bitar
3-4msk tomatpuré
2 lökar
3-4 vitlöksklyftor
2 morötter
3 selleristjälkar
Ca 1 l vatten
1-2 hönsbuljongtärningar
2 msk tamarisoya
1 msk gelatin nyttoteket (löses upp i hett vatten först)
3 lagerblad
1-2 msk vitvinsvinäger

Ev 1 tsk sötning (kan uteslutas)
Persilja, timjan
Salt, peppar

Olja till stekning

Gör såhär:

Bryn oxsvansbitarna runt om i en het gryta/gjutgärnspanna så köttet får bra stekyta. Salta och peppra, ta ur köttet och lägg åt sidan.

Hacka grönsakerna och fräs lök, morot, vitlök o selleri.

Klicka med tomatpure, lagerblad, vatten, persilja och timjan – rejält med örter ska det vara, soya och smula i buljongtärning. Blanda runt och häll på vatten. Lägg i köttet i grytan. Vattnet ska i princip täcka köttet. Puttra ca 3 h på medelvärme under lock. Känn med gaffel om köttet känns mört och släpper från benet, annars låt puttra 30 min till.


När det känns mört, lyft ut kött, separera från ben – det är lite kladdigt men då slipper man peta ut benen vid servering.

Medan du tar och rensar köttet från benen så låt såsen puttra och reducera lite. I med gelatin som du löst upp med lite hett vatten i en skål (gelatinet kan uteslutas helt.), ev vinäger (nån syra behövs) och ev sötning.

Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet o låt puttra ca 30 min utan lock. Toppa gärna grytan med färsk persilja vid servering.

Ät med tex blomkål eller rotsellerimos (eller potatismos för er som äter det). Det hann bli mörkt innan maten var klar – därav lite mörkare bilder, men det kanske är okej.

Min underbara gjutjärnsgryta hittar ni förresten HÄR (annonslänk). ⬇️

print

You may also like

1 comment

Daniel 2021-07-17 - 13:41

Härligt oxsvans-recept.Enkelt ,grymt gott och enkelt recept. Första gången som jag tillagat oxsvans och detta receptet passade perfekt som ett ”första”-recept tackvare enkeltheten. Har nu lagt till oxsvans till min favorit-lista över bra, goda och billiga köttdetaljer.
Stort tack för receptet!

Reply

Leave a Comment