Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Prästostpaj

av Jessica 2016-06-19

 

Till dagens brunch blev det något speciellt. Frågade sambon vad han ville ha och han kläcker ur sig ”Prästostpaj”. Sagt och gjort, vi kastade oss ut i köket, slog på lite skön musik och började laga mat ihop. Så himla kul med en sambo som älskar att vara köket lika mycket som jag! Denna paj är perfekt att servera till tex högtider också, midsommar är ju runt hörnet. Den påminner om min västerbottenpaj och båda är verkligen supergoda!

 Tips: Båda pajerna går att göra utan botten om man önskar.  Smörj formen innan bara och gör bara fyllningen. 

IMG_20160619_111152

Till botten, jag använde en kakform med avtagbar kant – 23 cm diameter:

1,5 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 msk kallt vatten

1 nypa salt

75 g rumstempererat smör

1 äggula 

1/2 tsk fiberhusk (kan uteslutas)

IMG_20160619_104116

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en kakform/pajform med avtagbar kant (gärna lite högre), smeten kommer inte räcka för att täcka mer än botten + ev 1-2 cm upp på kanterna, men fyllningen kommer gå högre upp. Tack vare att jag har så mycket ost i pajen håller den ihop fint ändå.

Ställ in paj/kakformen i frysen ca 10-15 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas.

Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad, se bild ovan. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör fyllningen.

IMG_20160619_111409

Ingredienser, Fyllning:

450 g riven Prästost

3 stora ägg (eller 4 små)

3 dl grädde

Nymalen svartpeppar

IMG_20160619_111736

Gör såhär:

Vispa ihop ägg, grädde och peppar. Lägg den rivna osten ovanpå pajbottnen. Häll äggstanningen över osten, tryck till lite så osten ligger ganska kompakt.

In i ugnen på 200g i ca 30 min, ställ pajen lite längre ner i ugnen så att inte toppen blir för mörk. Låt Prästostpajen svalna 30-60min innan ni hugger in. Går även att göra dagen innan den skall ätas, låt den bli rumstempererad då innan den serveras isåfall.

Servera med creme fraishe, rödlök och knaperstekt bacon, strimlad skinka, räkor eller kräftstjärtar tex.

IMG_20160619_121236

IMG_20160619_121921

IMG_20160619_120927

 

 

 

 

 

 

print
pajpajbottenprästostpaj
3 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Frågestund!
nästa inlägg
Fläskwok med umami

Du kanske också gillar

Gratinerad spetskål

2016-08-16

Oxsvansgryta

2020-10-26

Fransk Kycklinggryta

2017-04-04
Köttfärspaj utan deg

Enkel ostgratinerad Köttfärspaj

2016-01-24

Viltfärsbiffar i krämig kantarellsås

2017-08-13

Ugnsbakad torsk med tomater & fänkål

2020-03-18

Ribs i slowcooker med fänkålsslaw och black beansalsa.

2018-02-12

Snabba LCHF-pannkakor

2018-04-26

Parmesanfyllda Lövbiffsrullader i bacon och svampsås med ugnsrostade grönsaker

2015-05-04

Parmesanomelett med lax & sparris

2016-04-24

3 kommentarer

Nette 2016-06-22 at 07:10

Supergod! Hade en prästost hemma så vällagrad att den knappt gick att hyvla. Den blev perfekt att använda till det här. Har haft både läckökorv och räkor till. Lika gott vilket som. Bäst var att tonårssonen också gillade den. Perfekt att ha i kylskåpet när han är själv hemma på sommarlovet och typ lever på spaghetti och köttfärssås.

Svara
Tobbe 2016-06-20 at 08:38

Ser att du har olika recept på bottnarna i din västerbottenpaj och den här prästostpajen. Vilken botten skulle du göra idag, om du skulle göra en västerbottenpaj?

Svara
ina 2016-06-19 at 21:06

Bra tips, tack så mycket!

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo