Fläskwok med umami

by Jessica

 

 

Idag blev det wok till middag. Väldigt snabbt fixat och går att variera på många olika sätt. Det är också ett väldigt bra sätt att använda upp grönsaker som börjar se lite hängiga ut. Variera med de grönsaker du har hemma!

Välj grönsaker efter hur mkt kolhydrater du vill äta. Fettet får du ifrån smöret och fläskköttet.

Har ni inte provat att krydda med umami förut så är det dags. du kan köpa det i vanliga kryddhyllan.

japanese-umami-kockens

Umami är numera erkänt som ”den femte smaken” efter sött, salt, beskt och syrligt och främst känt från det kinesiska och japanska köket. Men vad säger att vi skandinaver inte kan testa lite nya smaker?

Lånat från wikipedia: Umami som kallas ”den femte smaken” skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.

Exempel på råvaror där smaken naturligt förstärks av umami är fisk, skaldjur, kött, svampar, vissa grönsaker (bland annat tomater, spenat, spenat, och selleri).

IMG_20160620_181544

Ingredienser, Fläskwok ca 4 portioner;

Ca 700 g fläskkött (jag valde benfri karré)

Ca 200 g champinjoner

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

200 g pak choi (kinakål)

1-2 tsk sambalolek

Tamari-soya (glutenfri, min favorit är från Renée Voltaire)

Några salladslökar

Sesamfrön att dekorera med

Salt, peppar, umami

Smör till stekning

1 paprika

 

IMG_20160620_183854

Gör såhär:

Strimla köttet och bryn i smör. Krydda med salt, peppar, umami och slå på en skvätt tamari soya. Lägg köttet åt sidan.

Strimla alla grönsaker i önskad storlek. Bryn först lök, vitlök ,svamp och paprika i smör i en wok/gryta ett par min så det börjar bli klart. Häll på strimlad pak choi (kinakål) och salladslök (spara lite till dekoration). Blanda runt alla grönsaker. Klicka i lite sambal olek, tamarisoya, lägg i köttet och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och lite mer umami. Låt puttra ihop ca 5 min. Klart!

Torrosta lite sesamfrön ett par min i en torr stekpanna, de får då lite nötigare smak och är goda att toppa med.

Servera woken med tex shiratakinudlar eller ät den som den är. Toppa med salladslök och sesamfrön.

IMG_20160620_190041

print

You may also like

Leave a Comment