Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
Recept

Tjockkockens enkla Beasås

av Jessica 2016-12-03

Vanlig hederlig bea kan väl inte vara så svårt att göra själv, eller? Tycker det är något många just skriver att de misslyckas med. Detta för att man ska krångla med vattenbad, ständigt vispande och äkta sig för att såsen skär sig. Tänk om man kunde slippa allt sånt? Det kan man. Man kan göra en lättare variant av bea, fortfarande tokgod, krämig och lyckas varje gång. Hur då undrar du nu? Med stavmixer såklart!

Detta recept baseras på samma grund som jag använder till min Hollandaisesås. Båda såserna har ju en bas av smör och äggula och görs på liknande sätt, dvs mitt sätt.

Snabb Beasås, ca 4 port

200 g smör

2-3 äggulor (är dom små, ta tre)

1 schalottenlök

Ca 1 msk torkad eller färsk dragon

Ca 1 msk  torkad eller färsk körvel (kan uteslutas)

1/2-1 tsk vitvinvinäger (beroende på hur mkt syra man vill ha)

Salt, peppar

 

Gör såhär: 

Finhacka schalottenlöken och tärna smöret. Klicka i ca 25 g smör i en djup såskastrull, jag använder denna grymma sauteuse från Demeyere från Bagaren & kockens sortiment av stekpannor och kokkärl.

 Tillsätt schalottenlök, dragon och körvel. Blanda runt och låt löken bli mjuk/genomskinlig men inte blir bränd. Tillsätt resten av smöret och ha på låg värme så allt smör smälter men inte bränns. Låt svalna ett par min.

Häll i äggulorna i en hög stavmixerbägare. Droppa i lite i taget av det smälta smöret och kör stavmixern på högsta effekt så det blir en krämig sås, det tar bara nån minut. För stavmixern lite upp och ner så allt blandas.

Avsluta med att smaka av med salt, peppar, vitvinvinäger och ev mer örter. När vi mixat klart såsen hällde jag upp den i kastrullen igen, trevligare att servera ur den.

Tips! Man kan även smaksätta med lite persilja eller vitlök på slutet. Servera med en god köttbit och lite enkel sallad tex. Blir det sås över så förvara i kylen, dagen efter har ni fått ett gott bea-smör då såsen stelnar i kylen.

img_20161202_181953

img_20161202_182037

img_20161202_183500

img_20161202_190528

print

BeaBearnaisesåsBeasåsRöror/Såsertillbehör
21 kommentarer
36
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Tjockkockens Julfavoriter
nästa inlägg
Tjockkockens lyxiga ostkaka

Du kanske också gillar

Tjockkockens Wallenbergare med långbakad vitkål

2017-10-24

Snackstips; Briepuffar

2016-04-24

Snabbt middagstips; Köttfärspanna

2017-09-12

Nyårsdagen = Pizzadagen nr 1

2018-01-01

Tjockkockens Moussaka

2017-09-12

Fredagstips; ”Biff med Bea”

2015-10-16

Brietårta med Choklad

2015-01-16

Kryddiga Lammfärsbiffar, Fetaostgratinerad paprika och Raita

2015-01-27

Auberginegratäng & Lammfärsjärpar

2017-01-12

Oxkind och portobello-risotto med tryffel

2015-01-19

21 kommentarer

Baka, promenera, deklarera | Må Bra – Äta Träna Vila och Kom i balans 2017-06-30 at 18:35

[…] har jag gjort maränger. Vi hade gäster hemma häromdagen, gjorde en egen bearnaisesås då. Här hittar du recept på den. Superenkel att göra! När man gör bearnaisesås blir det äggvitor […]

Svara
Ewa Andersson 2017-05-07 at 08:22

Hur länge står den sig i kylen? Funkar det att frysa den?

Svara
Lisa 2017-04-26 at 18:57

Måste säga att jag oräkneligt många gånger försökt klara av att göra bea med stavmixer, men det funkar aldrig! Har blivit tokig på vad som är felet.. men nu vet jag – jag hade för svag mixer! Sen jag övergick till elvispen har det lyckats varje gång, så om någon upplever att det inte funkar med stavmixern – testa elvispen så kan det inte misslyckas!! 🙂

Svara
Marie eriksson 2017-02-12 at 16:01

Hejsan
Gjorde din bea men den ville inte bli tjock. Läste efteråt att äggen inte skulle vara kylskåpskalla. Ett tips är kanske att skriva det i receptet.
Och när den har stått ett tag så skär den sig. Vad har jag gjort för fel?
Marie

Svara
Lisa 2017-04-26 at 18:57

Testa med elvispen istället, jag hade precis samma problem som du med stavmixer.

Svara
camilla 2017-01-30 at 18:13

min bea ville inte bli tjock. och sedan skar den sig.. vad kan det bero på tror du? för små äggulor? tog bara 2 nämligen, normal stora.
smakade ändå riktigt bra så åt den ändå dock.. 😀

Svara
Jessica 2017-01-30 at 18:19

1. Smöret är för varmt (låt smälta smöret svalna lite räcker med någon minut)
2. Äggulorna är för kalla (låt stå framme en stund så dom ej är kylskåpskalla)
3. Du håller smöret för fort, ta lite i taget och låt såsen tjocknar innan du häller på mer.
? Det är dom anledningarna jag kan komma på.

Svara
Susanne 2017-01-18 at 10:52

Silar du bort löken?

Svara
Jessica 2017-01-18 at 14:38

Nej, den mixar jag ihop med resten av smöret och äggulorna. ger grymt god smak! visst kan man sila bort men jag tycker det är onödigt.

Svara
Susanne 2017-01-18 at 15:39

Mixar du det med smöret först innan du häller på äggen, eller kör du ner allt på en gång? 🙂

Svara
Lisa 2017-01-16 at 21:23

Alltså jag älskar dina recept, de är guld värda! 🙂 Ska testa denna bea! Jag brukar göra hollandaise med stavmixer, först funkade det toppen, sen misslyckades det varje gång och jag fattade inte vad som var fel.. höll på bli tokig! Sen insåg jag att jag lät smöret stå och bli för svalt för länge så att inte äggulan ville tjockna, jag hällde i det då det var ljummet bara. Men nu låter jag det svalna max 1 minut och då misslyckas det aldrig 🙂 Kärlek till dessa såser!

Svara
Kristina 2016-12-14 at 17:54

Tack för fina goda recept

Svara
Britten 2016-12-09 at 14:09

Alltså jag prövade att göra precis som receptet men den tjocknar inte! Vad är felet tror Du?

Svara
Jessica 2016-12-09 at 14:17

1. Smöret är för varmt (låt smälta smöret svalna lite)
2. Äggulorna är för kalla (låt stå en stund så dom ej är kylskåpskalla)
3. Du håller smöret för fort, ta lite i taget och låt såsen tjocknar innan du häller på mer.

🙂 Det är dom anledningarna jag kan komma på.

Svara
Britten 2016-12-09 at 14:39

Hej Igen! Tack för snabbt svar! När jag kom ut i köket igen så såg jag i botten att den liksom tjockat sig lite så jag körde lite till med stavmixern och vips var den krämig, härligt! Dock känns det som jag saltat lite för mycket men den kommer nog att gå åt och bättre kryddning nästa gång! Tack!

Svara
Sofie 2016-12-08 at 18:06

Äger ingen stavmixer, kan man istället använda en vanlig mixer, där man häller i lite smör åt gången eller rekommenderar du då istället en elvisp? 🙂
Tacksam för snabbt svar,
Sofie

Svara
Jessica 2016-12-08 at 21:24

Kan nog inte hjälpa till så mycket då jag inte eprovat några av alternativen. Spontant skulle jag säga att med elvisp lär du skvätta varmt smör över halva köket, så det skulle jag nog inte testa. Prova med mixer men beror nog helt på vad det är för tryck i den och storleken på bägaren. Du får prova dig fram, inte säker på att det funkar som sagt.

Jag svarar alltid när jag har möjlighet men bloggen är bara en hobby så mitt vanliga jobb och tid med vänner går före 🙂

Svara
Sofie 2016-12-09 at 15:05

Tack så mycket! Får prova mig fram 🙂

Svara
Sofie 2016-12-09 at 21:01

Den var supergod och lätt att göra! ? Det gick jättebra att använda elvisp istället för stavmixer!

Svara
Birgit Svensson 2016-12-05 at 14:49

Jättegott. Tack för receptet.

Svara
Agneta Nilsson 2016-12-03 at 18:36

Mäste testa den, klarar inte av äta färdiggjorda från butik 😉

Svara

Lämna ett svar till Susanne Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo