Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Varm sötpotatissallad med fetaost och grönkålspesto

av Jessica 2018-01-10

Januari, nystart på året men fattig som tusan. haha. Inte bara jag som rensar ur kyl och frys och försöker trolla ihop något gott gissar jag. Man har alltid mer än man tror hemma så det är ett ypperligt tillfälle att försöka vara lite kreativ och äta upp saker man haft i kyl/frys och skafferi länge. Utrensning helt enkelt!

Igår var en sån dag, öppnade skåpen och kliade mig i huvudet, vad tusan skulle jag äta. Jag är dessutom hemma och är sjukl så att släpa sig till affären kändes både alldeles för jobbigt och vill inte riskera att smitta någon. Man fick jobb med det man hade helt enkelt och det blev såååå gott!

Jag hittade en lite skrumpen sötpotatis, 4 plommontomater, en liten bit broccoli samt lite halvvissen grönkål som var kvar sen julen men fortfarande ätbar. Det var bara att köra!

Först rostade jag sötpotatis, tomat och broccoli i ugnen. Bara tvätta av sötpotatisen, torka så skalet är torrt. Skiva i ca 1cm tjocka skivor, lägg på en plåt, lägg på tomater och broccoli, på med lite olivolja och i ugnen. 200 g ca 20-25 min.

Innan ugnen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter ugnen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medan grönsakerna står i ugnen så fixar du peston. Denna pesto funkar även till kyckling tex och går att spara några dagar i kylskåpet om ni får över. Jag gjorde ganska liten sats men det är bara att öka mängderna, detta räckte till ca 2 portioner.

Ingredienser; Grönkål och valnötspesto:

2 nävar färsk grönkål (riv av bladen från den träiga stammen och riv i lite mindre bitar)

1 näve rostade valnötter (rosta några min i en torr stekpanna – gillar ni ej valnötter så testa rosta tex pumpafrön, pinjenötter, solrosfrön eller cashewnötter)

1 vitlöksklyfta

ca 1-2 dl olivolja (mindre mängd för en krämigare pesto, mer olja för en lösare)

lite pressad citron

salt, peppar

en näve riven hårdost (pecorino, parmesan eller grana padano – uteslut ost för vegansk pesto)

 

Gör såhär:

Ånga grönkålen, jag brukar lägga i en sil över vattenbad, räcker med 2-3 min oftast gå grönkålen blir lite mjukare och får mer intensiv grön färg. Rosta nötterna. Släng i grönkål, nötter, vitlök och citronsaft i en skål – gör några varv med stavmixer, häll i olja till önskad konsistens, dra ett par varv till med stavmixern. Ha i den rivna osten och smaka av med salt, peppar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du någon grönkål kvar så fräs på lite för att ha i salladen. Folk frågar mig varför jag äter grönkål hela tiden? 1 för att det är säsong nu. 2. Det är sjukt nyttigt 3 det är SÅ gott! Ta lite strimlad färsk grönkål (ta bort stjälken). Fräs påi en het panna med lite olja eller smör, räcker med ett par min då grönkålen blir lite frasig, släng ner lite pumpafrön också. Salt och peppra.

Nu kan du montera allt. På tallriken ligger då sötpotatis, tomater, broccoli och grönkål med pumpafrön. Smulade lver lite fetaost jag hittade i kylskåpet och klickade på grönkålspeston. Ringa ev över lite extra olivolja och servera direkt. Magiskt gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print
broccoligrönkålgrönkålspestopestosötpotatisvegetarisktVego
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Vegansk blomkål och kikärtscurry
nästa inlägg
Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

Du kanske också gillar

Kycklingburgare med extra allt

2019-07-20

Smörgåstårta / Smörgåsbakelse

2016-06-07

Fläskcurrygryta och smörstekt Blomkålshack

2015-04-21

Tips till Midsommar

2016-06-23

Veckomeny 5

2015-09-07

Salsiccia, smörstekt kål & gurkmajonnäs

2016-05-09

Tjockkockens Shepard’s Pie

2016-06-06

Härliga Husman: Bräckt kassler och pepparotsstuvad vitkål

2018-01-16

Champcici i wrap (vego)

2016-09-08

LCHF Smörrebröd

2018-08-09

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo