Vildsvinsfilé med blomkål & parmesanpuré

by Jessica

 

Detta blev gårdagens vackra och fantastiskt goda middag. Vildsvin är något jag rekommenderar, har flera recept med viltkött på bloggen dessutom. Vildsvin påminner såklart om griskött, men har djupare smak. Dock är det lika enkelt och tillaga. Enda skillnaden är egentligen att köttet med fördel inte behöver vara helt genomstekt utan kan ätas lite rosa.

Detta är ett lätt recept och tar inte så lång tid, även om det ser invecklat ut. Kanske något att bjuda på nästa gång ni har gäster?

IMG_20160717_185004

Vi tar det i lite olika steg, häng med nu!

Ett av tillbehören var smörkokt lök, hur jag gör det hittar ni HÄR. Smöret som blir över när löken kokats ca 15 min sparade jag. Bara att sila av, sen använde jag några matskedar av det i blomkålspurén samt som lite ”sky” vid servering.

Ingredienser Blomkål och Parmesanpuré, ca 4 port:

Ett litet blomkålshuvud, ca 400 g

Riven parmesan, ca 80-100 g

Ca 50 g runsvarmt smör (låt gärna en del vara det silade löksmöret men behövs ej)

Salt, svartpeppar

Gör såhär: 

Koka upp en kastrull med vatten, dela blomkålen i buketter. Salta vattnet och koka mjukt, vilket blir ca 12-15 min beroende på hur stora bitar du delar blomkålen i. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av några min. Kör blomkålen tillsammans med parmesan och lite smör i taget i matberedare (går även med stavmixer) tills ni fått en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

IMG_20160717_190727

Ingredienser ugnsstekt Vildsvinsfilé ca 3-4 port:

Ca 400 g vildsvinsfilé

En färsk vitlök

En knippe färsk timjan

Några klickar smör

 

Gör såhär:

Låt köttet vara framme en stund och bli rumstempererat. Badda av köttet från extra vätska, salta och peppra båda sidor. Bryn sedan utsidan så den får färg i en gjutgärnspanna, räcker med någon min på varje sida. Lägg köttet i en ugnsform, lägg i hela/krossafe vitlöksklyftor, klicka över lite smör och lägg på lite timjan. I med en köttermometer. Kör på 150 grader tills innertemp är ca 62-65 grader – för oss tog det ca 20 min. Låt köttet vila under folie ca 10 min innan ni skär upp det. Innertemp ska vara mellan 65-67 grader för att vara rosa, så ta ut köttet lite innan just eftersom graderna ökar när det vilar.

Medan köttet vilar fixade vi svampen. I vårt fall smörstekt shiitakisvamp, går utmärkt att byta mot tex kantareller. Lägg svampen i en torr panna så ev vätskan försvinner, klicka sedan i smör, salta och peppra och stek till svampen är genomstekt.

Servera blomkål och parmesanpurén med vildsvinsfilén (TIPS ni kan givetvis göra tex fläskfilé eller oxfilé om ni ej får tag på vildsvin). Toppa med shiitakisvamp, smörkokt löken, färska hallon (mest för vackra färgen men det ger en söt spännande smak till det vilda köttet) och lite färsk timjan. Droppa gärna över lite av det magiskt goda löksmöret (från den smörkokt löken).

Smaklig måltid!

IMG_20160717_200127

print

You may also like

1 comment

Måndagslyx – en perfekt trerättersmiddag - Ekoista 2016-07-19 - 20:59

[…] rätt hittade jag hos Tjockkocken. Hon hade använt smörkokt knipplök, men jag tog bara rödlök istället. Jag gjorde också en […]

Reply

Leave a Comment