Vildsvinsgryta med färska örter och Pancetta

by Jessica

I helgen gjorde blev det en riktig fullträff i köket. Hade köpt Vilsvinsgrytkött sist när vi storhandlade och det var dags att testa denna delikatess. För er som inte ätit vildsvin så smakar det väldigt likt vanligt fläskkött, men lite djupare smak, mörare kött och med en touch av vilt. Rekomenderar er att testa om ni inte gjort det.

 

Vildsvinsgryta ca 4 portioner:

ca 700 g vildsvinskött

ca 160 g tärnad pancetta (går att byta mot vanligt sidfläsk eller 2 paket bacon)

ca 200 g skogschampinjoner

ca 250 g gul steklök

en skvätt Bong schalottenlöksfond + en skvätt Bong Kalvfond

1 solo vitlök

ca 3 dl grädde

2 lagerblad

ev lite arrowrot som att reda såsen med

färsk timjan och rosmarin

ca 2 tsk tomatpuré

salt, peppar

+ smör till stekning

IMG_20150606_172026

Lägg den tärnade pancettan samt steklöken (låt dom var hela, alternativt dela dom på mitten om ni inte vill ha så stora bitar) i en het stekgryta med smör. Låt de fräsa några minuter innan du lägger ner vildsvinsköttet. Blanda runt och krydda med lite salt samt mycket svartpeppar. klyfta vitlöken, samt tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Tillsätt ev lite vatten (max 1 dl) om det blir dåligt med vätska i gryta. Lägg på locket och låt puttra ca 30-40 min. Titta till grytan ett par gånger och rör runt så inget bränns i botten.

Efter 30-40 min, lyft på locket – häll i svampen (hela om dom är små, eller delade på mitten om ni önskar). Blanda runt och låt det fräsas tillsammans med övriga ingredienser några min. Slå sedan på grädden och en skvätt av schalottenlöksfond + kalvfond (vill ni bara ha en av dom så kör på det). Låt hela grytan puttra ca 15 min. Toppa med lite extra färsk timjan och servera med tex blomkålsris.

print

You may also like

Leave a Comment