Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Tjockkockens Wallenbergare med långbakad vitkål

av Jessica 2017-10-24

Detta var söndagens grymma middag och dagens lunch för mig och jag bara måste tipsa er! Detta är första gången vi provade att långbaka vitkål i ugnen, men inte sista. Så enkelt och gott.  Detta kan jag tänka mig passar bra som tillbehör till alla typer av färs/kött eller kycklingrätter. Man skulle även kunna göra en vegetarisk rätt och ha vitkålen som huvudrollen på tallriken.

Börja med vitkålen, den kräver inget jobb – men tid i ugnen. Så detta kanske passar bäst på helgen.

Långbakad vitkål, ca 4 port

1 vitkålshuvud, ca 800 g

Salt, peppar och smör/olja till stekning

Gör såhär: 

Skär av en del av roten på vitkålshuvudet och ställ det på en ugnsplåt. In i ugnen på 175 g i ca 3-3,5 timme. Du ska kunna sticka i en sticka och att den glider in utan problem. Lite tuggmotstånd är dock bra. Ytan på kålhuvudet kommer bli brunt/svart, se bild nedan.

Ta en vass kniv och dela huvudet i 4 klyftor (eller fler om du vill ha mindre bitar. Skala av de yttersta 2 lagren som blivit brända. Bryn snabbt snittytorna i smör, salta och peppra. Klart! Man behöver inte bryna snittytan men det ger en extra god smak och ser trevligare ut. Se bilderna nedan.

Till detta passade jag på att testa göra Wallenbergare för första gången, iallafall min variant. Blev supergott och LCHF-vänligt.

Ingredienser, Wallenbergare 4 port:

500 g kalvfärs

3 äggulor

2 dl vispgrädde

En skvätt kalvfond (kan uteslutas)

Salt, peppar

Panering (kan uteslutas men är istället för ströbröd som Wallenbergare annars är panerad med):

0,5 dl parmesanost, 0,5 dl mandelmjöl, 0,5 dl pofiber*

salt, peppar.

*Om ni vill utesluta nån av dessa 3 så ta mer av de andra två bara. Mix av dessa tre tycker jag personligen är godast att panera med.

Gör såhär: 

Vispa grädden lätt. Blanda kalvfärs, fond, äggulor, salt och peppar, vänd ner grädden och blanda försiktigt till en jämn smet. Låt stå några min.

På en tallrik: blanda pofiber, mandelmjöl och finriven parmesan samt lite salt och peppar. Blöt händerna i kallvatten och forma 4 jämnstora biffar. Vänd biffarna i paneringen.

Stek i smör på varje sida, ca 3-4 min för fin stekyta – lägg i en ugnsform och kör klart dom i ugnen, 175 grader i ca 10-15 min. Kolla så dom är genomstekta.

Serverade biffarna med vitkålen, lite snabbt smörstekt färsk grönkål och lite gräddsås. Såsen är bara gjord av grädde, lite tamarisoya och kalvfond som puttra ihop till önskad konsistens.

IMG_20171022_180759

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_182924

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171024_123222

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_180008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_184011

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171024_123245

 

 

 

 

print
husmanKalvfärsbiffköttfärsköttfärsbiffarvitkålWallenbergare
2 kommentarer
8
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Panerad ostfylld kassler med ädelostsås
nästa inlägg
Veckomeny 7

Du kanske också gillar

Veckomeny 5

2015-09-07

Snabba LCHF-pannkakor

2018-04-26

Veckomeny 8

2018-04-15

Kycklingmeatza – pizza med kycklingbotten

2019-07-26

Halloumi & Portabelloburgare

2017-12-12

Varm sötpotatissallad med fetaost och grönkålspesto

2018-01-10

Citron & Blåbärskaka

2020-04-11

Falsk Potatissallad

2014-12-08

Veckomeny 1

2015-03-03

Mozzarellafyllda köttbullar i tomatsås

2015-12-21

2 kommentarer

lena eklund 2017-10-24 at 15:57

så otroligt gott
men traditionella wallenbergare paneras inte
vänligen
lena e

Svara
PJ 2017-10-24 at 19:51

Wretman och Mannerström, finns kanske fler klassiska traditionella kockar, men de panerar i alla fall wallenbergare i ströbröd. Ävenså om du kollar Wikipedia.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo