Nötfria choklad & zucchini brownies

by Jessica
zucchinibrownies

Visst låter det märkligt, zucchini, i en kaka? Men det är faktiskt supergott. Tänk saftigheten som en morotskaka, men bara  lite färre kolhydrater. Denna variant är dessutom nötfri. Byter man ut det smälta smöret i kakan mot kokosolja så blir den istället även paleovänlig, byt även ägg mot äggersättning för att göra vegansk (välj då även vegansk choklad). Den går därför att variera för att passa de flesta. Detta var mitt första försök men det blev ett förbaskat gott och saftigt resultat. Denna smet går fort att svänga ihop iallafall, perfekt när sugen faller på!

Jag använde en vanlig ugnsform från Le Crueset då jag ej har någon bakform i bra storlek. Den form jag använde är ca 26 x 18 cm stor.

Choklad & zucchinibrownies, ca 8 st:

3 ägg

ca 0,5 dl sötning, tex sötströ eller sukrin (kan uteslutas)

ca 1 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

1/2 riven zucchini (ca 200 g efter att ha pressat ur vätskan)

50 g mörk choklad, minst 70 %

50 g smör*

ev en nypa flingsalt

*Byt mot kokosolja för helt mejerifri

Gör såhär: 

Smält försiktigt choklad och smör i en skål, i vattenbad eller i micro. Blanda till en jämn smet och låt svalna något. I en annan skål, vispa ägg och eventuell sötning fluffigt i några min.

I en tredje skål, sikta ner kokosmjöl och bakpulver så det inte blir några klumpar. Riv zucchinin och pressa ut en del vätska med händerna, all vätska behöver inte bort utan det kör kakan saftig. Blanda zucchinin med kokosmjölsblandningen.

Häll över chokladsmöret och blanda runt mez zucchiniblandningen, smeten blir ganska tjock så blanda runt ordentligt. Vik nu ner choklad/zucchinismeten med de vipade äggen, blanda noga men försök inte pressa ut all luft ur äggen utan vik runt smeten tills den blandats jämt. tillsätt ev lite flingsalt.

Lägg bakplåtspapper i en ugns eller kakform, smörj pappret med lite smör/kokosolja, häll i smeten och ställ i mitten av ugnen på 175 g i ca 30-35 min (er ugn kanske är snabbare än min så håll lite koll). Känn efter med en sticka, kakan ska inte vara kletig när den är klar.

Låt svalna, dela i 8 bitar och ät som dom är, med lite vispgrädde/vispad kokosgrädde eller smörkräm och kokos.

Min smörkräm bestod rumstempererat smör, en äggula, lite vaniljpulver, sötning och lite kakao som jag vispade ihop, toppade med lite kokosflingor.

Ät och njut! Förvara i kylskåp några dagar, gärna i en glasburk eller stängd matlåda. Har inte testat att frysa dom men det borde gå bra.

smeten

 

img_2608

glutenfria brownies

zucchinibrownies

 

narbiold

brownies

print

You may also like

3 comments

Frida 2017-06-14 - 15:51

Hur gör jag dem veganska?

Reply
Jessica 2017-06-14 - 16:01

@frida Du använder receptet ovan men byter chokladen mot vegansk choklad (brukar finnas i de flesta större eller välsorterade matbutiker) och byter äggen mot lämpligt äggsubstitut, tex chiaägg (chiafrön + vatten eller växtmjölk), no egg (produkt som finns att köpa i matbutiker) eller kikärtsspad (dvs spadet från en burk kikärtor). Mängden av de veganska varianterna får man nog prova sig fram på lite eller googla om det finns bra omvandlingstabell.

Reply
Frida 2017-06-21 - 16:10

Tack Jessica! Jag har provat med äggsubsititut en gång (annat grundrecept), men jag ska prova igen. Inte lätt.

Reply

Leave a Comment