Äppelkaka med kolasås

by Jessica

Inlägget innehåller annonslänkar från Svensk kosttillskott

Hej allihop!

Nu var det längesen, men matlagningslusten kommer sakta men säkert tillbaka. I helgen blev det baklust istället nrä jag och treåringen ville baka tillsammans. Det blev en enkel äppelkaka – inte helt LCHF då pga äpplen, men för er som äter frukt ibland eller kanske har en massa äpplen i trädgården passar den ypperligt – den är iallafall glutenfri och lowcarb.

Denna var superenkel och baka och blev förbaskat god, den gör vi snart igen!

Ingredienser Äppelkaka

3-4 små svenska äpplen i klyftor (behöver ej skala, blev kanske 200 g äpplen totalt)

2 ägg

0,5 dl sötning (Adlink Nicks Use like sugar) – ta mer eller mindre efter egen preferens

2 dl mandelmjöl (adlink)

2 nypor vaniljpulver

Kardemumma efter smak

Kanel efter smak

0,5 dl vispgrädde

2 tsk bakpulver

Ingredienser Kolasåsen:

1 dl vispgrädde

0,5 tsk vaniljpulver

0,75 dl fibersirap nicks (adlink)

1 nypa flingsalt

ca 15 g smör

Gör såhär:

Sätt på ugnen, 200 g (ej varmluft).

  1. Börja med kolasåsen. Ta fram en kastrull och häll i grädde + fibersirap och vaniljpulver. Koka upp på medelvärme och låt koka ca 10-15 min tills den tjocknat och blivit kletig som kolasås, rör om då och då.

När kolasåsen tjocknat så ha i en nypa flingsalt och klicka i smöret, blanda runt.  Jag låter kolasåsen koka medan jag gör kaksmeten och fixar äpplen.

2. Klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Släng äpplena i en stekpanna med en klick smör, kanel och kardemumma efter smak – men kanske 0,5 tsk var. Stek på låg värme bara så äpplena mjuknar.

3. Kaksmeten – vispa ägg och sötning poröst med en elvisp eller snabb hand. Tillsätt övriga ingredienser (grädde, bakpulver, vaniljpulver, mandelmjöl, kardemumma och kanel) och blanda väl.

Lägg de stekta äpplena i botten av en bakform. Häll på kaksmeten och toppa med kolasås + ev lite extra flingsalt.

In i ugnen ca 15 min, kakan ska få yta och kännas fast. Låt svalna innan ni hugger in. Servera med lite lättvispad grädde/kokosgrädde, sockerfri glass eller vaniljsås.  

print

You may also like

1 comment

Ewa Nilsson 2020-10-15 - 11:21

Verkar vara ett recept värt att pröva, men varför skriver du inte ingredienserna i den ordning de ska användas. Det blir ett väldigt hoppande i beskrivningen vilket gör att det är något blir bortglömt. Du är inte den enda bloggare som gör såhär tycker det är aningen irriterande skulle också gärna se att texten var lite mörkare (som i lämna en kommentar. Trevlig vecka

Reply

Leave a Comment