Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker

by Jessica

IMG_20151129_175351

Detta blev söndagsmiddagen denna helgen. Hjortfilén kommer från Gläntans viltkött och var Superenkelt och väldigt gott. För er som inte ätit hjortkött så är det väldigt mört och har en len smak. Lättare att tillaga än tex älgkött som kan bli lite segt om du tillagar det för länge. Jag tycker dock bäst om att äta medium-medium rare när det gäller viltkött. Önskar man inte lika ”blodigt” så låter man hjortfilén vara inne lite längre. Nedan kommer lite tips när det gäller just tillagning av hjortkött.

Tillagning i ugn (Hjortkött)

  • Plocka fram köttet ur frysen och låt tina i vacuumpåsen (gärna i kallt vatten)
  • Låt köttet rumstempereras, är köttet kylskåpskallt kan det ta ett par timmar beroende på storlek
  • Torka av köttet och salta och peppra runt om
  • Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör
  • När smöret tystnat, bryn köttbiten
  • Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer på längden så nålen når köttets kärna
  • Tillaga köttet i ugnen till önskad kärntemperatur
  • Ta ut köttet och låt vila under folie i minst 10 minuter, det är inte ovanligt att köttet stiger ytterligare 1-2°C
  • Skär upp köttet och servera. Var noga med vilket håll köttfibrerna går och skär tvärs över fibrerna så de blir så korta som möjligt. Ju mörare köttet är desto tjockare skivor kan du skära.

ovan info kommer från http://glantans.com/tillagningstips/ där hittar ni även tillagningstips gällande andra sorters vilt. 

IMG_20151129_165223-2

Som i tipsen ovan så lät jag filéen bli rumstempererad. Jag tinade den i kallt vatten vilket tog ca 1½ timme. Saltade och pepprade runt om och brynte i smör. In i ugnen på 175 g (kör på 150 grader om ni vill ha det ännu mörare, tar lite längre tid då men kan absolut vara värt det) tills innertempen var 55 grader. Vill ni ha det mer vällagat så ta ut den vid 58-60 grader. Ta ut ur ugnen och slå in i folie. Låt köttet vila minst 10-15 min – tänk på att gradantalet alltid brukar höjas 1-2 grader efter du tar ut köttet i ugnen.

Denna hjortfilé var på ca 400 g och räcker till 2-4 portioner beroende på vad man har till. Tid i ugn; ca 20 min.

Till detta serverade vi gratinerade grönsaker.

IMG_20151129_171221-2 (1)

Välj de grönsaker du gillar. Hos oss blev det rödlök, gul paprika, zucchini och champinjoner och vitlök. Dela i lagom stora bitar, lägg i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Klicka in ett par klickar smör, salta och peppra och strössla eventuellt över lite färska örter. Denna kan stå längst ner i ugnen medan köttet är inne. När du tar ut hjortfilén, ta ut grönsakerna – rör runt lite, riv över parmesan och dra upp gradantalet på ugnen till 225-250 g grilläge och kör ytterligare 10-15 min medan köttet vilar. Våra grönsaker stod alltså i ugnen totalt 30 min.

Vid servering hade vi även lite av mitt underbara beasmör till.

IMG_20151129_175336

print

You may also like

1 comment

Rickard 2020-04-03 - 16:55

Ingen sås?

Reply

Leave a Comment