Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Klassisk Högrevsgryta

av Jessica 2016-10-09

Dagens söndagsmiddag blev en värmande högrevsgryta. Just hösten är verkligen grytornas säsong så kommer nog bli en hel del sådan här mat. Har spenderat dagen med att shoppa lite i Farsta Centrum med sambon och sedan fixat lite här hemma. En lugn och skön söndag, precis vad jag behövde!

Insåg att jag inte har recept på högrevsgryta på bloggen sen innan så det var på tiden, för det här är verkligen en favorit. Det tar lite längre tid och passar bättre på helgen, men grytan sköter mest sig själv så man har tid och göra annat under tiden. Ett stort plus är att hela köket doftar magiskt!

Jag använder både morot och mycket lök i denna – är man känslig mot kolhydrater och vill ha färre så uteslut morot och minska mängden lök. Det är en smaksak!

img_20161009_171826

Ingredienser Högrevsgryta, ca 4 port

Ca 1 kg högrev (eller annat mört nötkött)

Ca 80-100 g pancetta/sidfläsk eller bacon

1 stor morot

4-5 vitlöksklyftor

250 g gul steklök (alternativt rödlök/schalottenlök)

200 g kastanjchampinjoner (vanliga champinjoner eller annan svamp går också bra)

En skvätt köttfond

Ca 2 dl rödvin*

3-4 msk tomatpuré

2-3 lagerblad

Salt, peppar, färsk timjan

Smör till stekning

*välj gärna eko-vin. Finns många bra på systembolaget med låg sockerhalt. Får du rödvin över så frys in i en påse så har du till nästa gång du ska göra gryta eller rödvinssås. Vill man utesluta rödvin så öka mängden tomatpuré, ta en ektra skvätt fond och lite vatten. 

Gör såhär: 

Putsa köttet från eventuella senor och brosk och skär i grytbitar. Grovhacka hälften av löken, vitlök, pancetta och morot. Bryn köttet i smör i en het gryta, plocka ur köttet och ställ åt sidan. I samma gryta – bryn grönsakerna och pancettan ett par min så löken blir lite genomskinlig och pancettan fått yta.

Klicka i tomatpuré och blanda runt med lökblandningen. Häll i rödvin, fond och lagerblad och lägg försiktigt ner köttet i grytan igen och blanda runt. Ta en näve färsk timjan och knyt ihop med steksnöre och lägg ner i grytan och lägg på ett lock.

Låt grytan puttra på medelvärme ca 1 timme, kolla bara till den nån gång då och då så att det inte är för lite väska och bränner fast i botten, häll i 1 dl vatten om det börjar se torrt ut.

Efter en timme, bryn svamp och resterande lök i en separat panna, detta för att få ut smakerna lite mer. Häll sedan ner lök och svamp i grytan och blanda runt.

Låt puttra 20-30 min till och smaka av med salt och peppar.

Vill man så kan grytan puttra 2 timmar innan man har i lök/svamp, men jag tycker inte det behövs och har sällan tålamod att vänta så länge, haha!

Servera med tex blomkålsris eller blomkålsstomp.

img_20161009_203815

img_20161009_174720

img_20161009_185728

img_20161009_192809

print
grytaHögrevsgrytaLångkokmejerifrittsvamp
8 kommentarer
18
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Ljummen haricot vertssallad
nästa inlägg
Intervju i P3 Verkligheten

Du kanske också gillar

Brietårta med Choklad

2015-01-16

Räktacos i ostkorgar

2016-04-08

Tjockkockens Dadelbollar (veganska och glutenfria)

2018-03-15

Panerad halloumi (fuskpinnar), kålrotsmos och remouladsås

2019-04-16

Enkel Lövbiffgratäng med Blomkålris

2020-01-05

Vildsvinsgryta med färska örter och Pancetta

2015-06-08

9 Baconfavoriter

2016-01-29

Enkel Ostgratinerad Baconpaj

2015-09-12

Veckomeny 6

2016-09-11

Lammracks, smörstekta haricot verts, rökt sidfläsk och rosmarin & vitlökssmör.

2016-02-24

8 kommentarer

Tobbe 2021-01-16 at 11:48

Bästa grytan, har lagat den många gånger, tack för bra recept!

Svara
Christine 2021-01-03 at 15:07

Tack för ett fantastiskt recept, jag drömmer om den här grytan så god den var!

Svara
Jessica 2021-01-11 at 13:10

åh va härligt att höra, tack! 🙂

Svara
Olof 2020-11-28 at 15:27

Är 2 dl vin all vätska?

Svara
Jessica 2021-01-11 at 13:10

Ja, står i receptet sen att man kan hälla på lite vatten 🙂

Svara
Anita Laingren 2020-02-16 at 12:10

Såg två fina uppskrifter, som jag printade ut.
Det var hel kyckling och Högrevsgryta.
När jag har köpt min gryta, skall jag prova den, med receptena
Kan knappt vänta.
Anita

Svara
Ritva Joutsela 2019-12-04 at 22:34

Ok mkt gott dan efter la jag i syltlökar som exra ! Hur bra som helst!
Nästa gång skall jag ge mig in på fläsklägg som du har rec på
Häsn Ritva??☝

Svara
Ritva Joutsela 2019-11-30 at 18:07

Jag håller på detta gryta nu å skall ha ris till
det doftar vin å allt annat gott!
Jag återkommer när detta smakas av
Ritvajoutsela

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo