Blomkålshummus

by Jessica

Idag blev det veganskt till lunch, stjärnan på tallriken var helt klart blomkålshummus. Jag älskar verkligen riktig hummus och äter det en hel del – nu ville jag göra en LCHF-vänlig variant. Det blir ju inte hummus så klart när det inte innehåller kikärtor men det är ändå det närmaste man kan kalla den och det var brutalt gott!

Till hummusen höll jag det enkelt – jag serverade med en blomkålsstek (receptlänk), fräst grönkål, tunt skivad (med mandolin) rå polkabeta och ugnsrostade tomater, sen bara lite olivolja ringlat över det hela. Hade jag haft lite pinjenötter eller pumpafrön hemma då hade jag rostat dom lätt och strösslat över.

Iallafall, här kommer receptet. Nu gjorde jag bara en liten sats då det var all blomkål jag hade hemma. Nästa gång blir det ett helt lass, för det var så gott!

Blomkålshummus, ca 1-2 port

Ca 150 g färsk blomkål

Salt, peppar, paprikapulver – ev spiskummin och vitlökspulver

saft från 1/2 citron

Ca 2-3 tsk tahini (jag använder kung markattas)

Olivolja

Gör såhär: 

Bryt blomkålen i små buketter. Lägg i en bunke, häll på en skvätt olja och krydda med salt, peppar, paprikapulver samt ev lite vitlökspulver och lite spiskummin och blanda tunt så all blomkål får kryddor på sig.

Bre ut den kryssade blomkålen på en plåt. Rosta i ugnen ca 15-20 min på 200 g tills blomkålen fått färg och känns tillagad. Låt svalna några minuter.

Lägg blomkålen i en matberedare (eller djup skål och använd stavmixer). Mixa slät med 0,5 dl olivolja, tahini och en skvätt citron. Smaka av med salt och peppar och tillsätt nån matsked olivolja i taget tills du får önskad konsistens. Ju mer olja, desto slätare och krämigare blir den!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment