Dagens vegolunch; Blomkålstek, halloumi och dillmajonnäs

by Jessica

Här kommer dagens supersnabba lunchtips, passar givetvis lika bra till middag. Vegetariskt, enkelt och verkligen så gott. För tankarna till härliga fräscha luncher i vårsolen, som det behövs. Idag är det typ snöstorm här så jag gör vad som helst för att iallafall låtsas att våren är på väg!

Detta är gjort på 15-20 minuter, sån mat gillar jag.

Börja med dillmajonnäsen. Använd köpt majonnäs eller gör en egen fort med stavmixer.

Dillmajonnäs ca 2 port: 

Ca 1 dl majonnäs

Ca 2 msk creme fraiche (kan uteslutas)

Citronsaft efter smak

1/2-1 kruka färsk dill (fryst går också)

Salt, svartpeppar

Gör såhär:

Blanda ihop majonnäs, creme Fraiche och dill. Smaka av med citronsaft salt och peppar. Låt stå i kylen medan du lagar resten .

Blomkålstek (eller blomkålsträd, kalla det vad ni vill)

1 helt blomkålshuvud (hela ska ej användas)

Smör eller olja till stekning

Salt, peppar

Gör såhär

Skiva upp blomkålshuvudet, ändarna faller isär till bitar – dessa är perfekt att koka och använda blomkålmos eller ugnsrosta. Av blomkålshuvudet så kan man skära 2-3 fina ”stekar”/träd (ca 1,5-2 cm tjocka), det är dom vi vill åt.

Salta och peppra blomkålsskivorna. Stek på medelhög värme i smör eller olja, ca 3-4 min på varje sida. Supergott att ringla över lite olivolja och pressad citron vid servering.

Halloumi

Ca 1-2 halloumiburgare per person (50-60 g styck, hittar ni inte runda halloumiburgare i butik så köp en vanlig förpackning och skiva upp 1 cm tjocka skivor)

Smör till stekning

Gör såhär

Stek halloumi i smör på medelhög värme, vänd efter 3-4 min när ena sidan blivit gyllene och lite krispig, stek lika länge på andra sidan. Håll koll så dom ej bränns, det kan gå fort.

På tallriken slängde jag på en näve färdig grönsallad, på med blomkålen, halloumi, dillmajonnäsen och en skiva citron. Jag tog även en näve ärtor (frysta som jag snabbkokade med lite smör). Ärtorna var en utmaning, har undvikit ärtor hela livet efter en traumatisk upplevelse på förskolan, haha. Kände dock att det var dags att ta tjuren vid hornen. Det var faktiskt ganska gott! Lovar att jag ska prova ärtor igen.

print

You may also like

Leave a Comment