Fredagsmys; Burgare och ”pommes” LCHF-style

by Jessica

Hej!

Varit tyst från mig länge här. Inte riktigt haft motivationen till massa receptskrivandet och inte heller tiden. Nyligen börjat jobba igen efter ett års mammaledighet och det är mycket att vänja sig vid. Håll ut, förhoppningsvis kommer matlagningslusten tillbaka inom kort.

Ikväll är jag gräsänka och ville ha en enkel och snabb middag men ändå god. Det är ju ändå fredagkväll!

Fick bli en burgare och ”pommes” (vaxbönor) helt enkelt. Utan alla kolhydrater. Länkar till recept här nedan:

Hamburgerbröd/ostplättar

Aioli (skippa vitlök för bara majonnäs)

Picklad rödlök

 

Hamburgare:

Burgaren gör jag enbart av färs. Krångla inte till det! Använder helst högrevsfärs men nöt går också bra. Eller var man nu önskar.

Ta ca 100-150 g färs per person (beroende på hur stor burgare du vill ha), forma en lätt boll och tryck till den platt, håll inte på och överarbeta färsen.

Stek burgaren på hög värme för att få lite krispig yta. Vänd efter ett par min. Salta och peppra och lägg ev på ett par skivor smakrik ost. Brukar sedan sänka tempen och lägga på ett lock några min. Då steks burgaren klart och osten smälter ovanpå burgaren.

När du ska montera burgaren: dela ostplätten i mitten för två tunna bröd. Man kan ta två stycken ostplättar istället men det blir extremt mättande. Man kan också skippa bröd och bara köra salladsblad.

Smeta på aioli i botten, på med sallad, en skiva tomat, burgaren med ost och toppa med picklad rödlök. På med brödlocket – är och njut!

Friterade vaxbönor

Jag föredrar färska vaxbönor, men går det inte få tag på så använd frysta! Haricot verts funkar också. Om du använder frysta så låt dom helst tina ordentligt och badda dom torra med hushushållspapperDu KAN använda frysta direkt, tar längre tid (minst 15 min så dom får färg, blanda runt lite då och då) att fritera och blir dock inte lika krispiga, men ibland gör vi så när vi glömt tina i förväg.

100-150 g per person är lagom, galet goda dock så jag kan äta hur många som helst!

Jag friterar i vanlig neutral rapsolja och en kastrull.

Hetta upp olja i en djup kastrull till ca 180 g. Lägg försiktigt vaxbönorna och fritera tills dom fått lite färg och blir krispiga. Tar ca 10-20 min, beror lite på mängden. Lägg över på en tallrik med hushållspapper och låt rinna av, salta och ät!

print

You may also like

1 comment

Åsa 2018-09-22 - 15:19

Låter så gott! Måste testa detta snarast! 🙂
Tack för så bra och smarriga recept! Är ofta här inne och botaniserar. Man hittar alltid något smaskigt! MVH Åsa

Reply

Leave a Comment