Vegetarisk och glutenfri linslasagne

by Jessica

Hej!

Jag har ju på senare tid börjat äta mycket vegetariskt – inte bara men kanske 50/50. Vissa veckor blir det nästan bara vegomat, andra veckor inte. Känns skönt att kunna variera! I och med mer vego så har jag fått upp ögonen för bönor och linser – något jag avskydde förr. Jag var på en festival för herrans många år sen som voläntärarbetare och då fick vi överkokt smaklös linsgryta i 1 vecka – gav men för livet. Haha!

Bönor och linser räknas inte till LCHF – men som ni vet nu så äter jag inte enbart det längre. De flesta recepten på bloggen är lowcarb men inte alla! Jag mår dock personligen bra av både bönor, linser och rotfrukter tex så jag äter det gladeligen.

Jag har alltså ändrat uppfattning sen den där festivalen om just linser. Det är billigt, gott och bra alternativ om man vill minska på köttkonsumtionen. Denna lasagne är en sån rätt som både vegos och icke-vegos kan älska – för den är så jäkla matig och god!

Jag använder bönpasta-lasagneplattor, dom är glutenfria och innehåller betydligt färre kolhydrater än vanliga. Man kan givetvis  använda  vanliga pastaplattor eller mina lchf-lasagneplattor (länk)

Bönlasageplattorna flesta matbutiker och jag tror dom jag hade hemma var från märket Risenta.

Börja med linssåsen, den tar längst tid.

Tjockkockens linslasagne, ca 4 port

Linssås

2 dl röda okokta linser (alt melerade linser/puylinser/ gröna linser)

1 burk krossade tomater

1-2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 medelstor morot

2 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongstärning alt 1-2 msk grönsaksfond

Salt, peppar, rejält med örter – timjan, oregano och basilika hade jag.

En klick smör eller olja till stekning

1 dl grädde

Gör såhär

Hacka lök och morot. Fräs i smör eller olja några min tills löken är genomskinlig. Klicka i tomatpure och

rör runt. Häll på en burk krossade tomater, smula i grönsaksbuljong och häll på 2 dl vatten. Låt koka upp och häll i linser, örter (typ en msk av varje), salt och peppar. Låt puttra på medelvärme till linserna är nästan klara, ca 20 min. Håll koll under tiden om du behöver ha i ytterligare vatten, linserna suger åt sig mycket vätska.

Slå i grädden efter ca 20 min och blanda runt. Smaka av om du behöver krydda ytterligare och låt puttra ihop så såsen tjocknar något, som en krämig pastasås.

Nu kan du fixa ostsåsen, den är Superlätt.

Snabb ostsås

2,5 dl grädde

150 g Philadelphia (naturell färskost)

Ca 75-100 g riven mozzarella

Salt, svart och vitpeppar

Gör såhär

Häll i grädden i en kastrull, koka upp på medelvärme. Klicka i Philadelphia och viska försiktigt till en slät sås. Låt koka upp och låt den tjockna, tar bara ett par min. Salta, peppra, ta av kastrullen från plattan och vänd ner mozzarellan. Rör runt och låt osten smälta. Klart!

 

Dags att montera lasagnen

Ta fram en ugnsform. Slå på ugnen 200 g.

Häll några msk ostsås i botten av formen. Lägg bönlasageplattor så det täcker – bryt sönder dom lite så du får storlek som passar din form.

Så – plattor i botten. På med ett lager linssås, sen ostsås och på med mer plattor. Linssås, ostsås, plattor. Jag fick ca 3 lager av allt. Toppade med sista linssåsen lite ostsås och slängde på en näve extra riven mozzarella. Kan aldrig bli fel med  mycket ost.

Skjuts in i ugnen ca 20-25 min till osten har fin färg och lasagneplattorna är klara.

Servera med lite ruccola och tomater, toppa gärna lasagnen med lite rostade pumpafrön vid servering. Löjligt gott!

print

You may also like

Leave a Comment