Enkel blåbärspaj i portionsform

by Jessica

 

Här kommer ett enkelt tips såhär i blåbärstider. Svärmor hade med sig massa härliga blåbär när hon var på besök igår så jag behövde komma på något smarrigt att använda dom till. Svenska blåbär är verkligen oslagbara och innehåller massor av nyttigheter. Blåbär innehåller ca 9 kolhydrater/100 g så kanske inget man ska frossa i inom LCHF – men om man inte har problem med sötsug eller överätning tex så ska man njuta av de svenska delikatesser vi har i skogarna!

Detta recept blir 2 portions pajer, gör man till fler så bara att öka receptet. Gör ni istället en stor paj så dubbla receptet och tänk på att pajen kanske behöver ett par extra min i ugnen.

Varje paj innehåller ca 5-6 kolhydrater så det ska ses som en god dessert och inte något man äter varje dag (även om det är tokgott!).

IMG_20160814_150600

 

Ingredienser 2st blåbärspajer:

80 g blåbär
30 g smör
2 msk sötströ (kan uteslutas)
1 nypa salt
1 dl mandelmjöl
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver
1 tsk citronjuice

Gör såhär:

Lägg hälften av blåbären i botten av varje pajform. Vill man så kan man söta bären något med lite sötströ, men svenska blåbär är oftast söta nog. I en skål, blanda mandelmjöl med övriga ingredienser. Smula ihop degen med fingrarna så må. Jobbar in smöret ordentligt. Smula degen över blåbären och ställ in i mitten av ugnen på 200g i ca 15 minuter (OBS! Efter 10 min, ta ut pajerna och rör om försiktigt i degen ovanpå blåbären, och ställ in i ugnen igen 5 min). Man behöver ej röra om i degen, men det gör att smuldegen blir frasiga och får finare färg. Låt pajerna svalna lite innan ni hugger in!

Servera med lättvispad grädde blandat med lite vaniljpulver.

 

IMG_20160814_150704

 

IMG_20160814_150735

print

You may also like

Leave a Comment