Får i Kål

by Jessica

IMG_2232

Idag är det ännu en underbar söndag, i vårt hus även känt som veckans bästa matdag. Läste om denna maträtt för ett tag sen hos nån av de norska LCHF-tjejer jag följer på instagram, har tyvärr glömt hos vem – men tack! Blev nyfiken på fårikål (skrivs ihop i Norge) och läste lite mer om det. Så otroligt enkelt och passar perfekt in på lågkolhydratkost. Ja, det blir en del kolisar pga kål, lök och i mitt fall morot (kan uteslutas), men otroligt nyttigt ändå.  Mängderna kan man såklart justera själv – men äter man normal/liberal LCHF kan denna absolut passa in. Jag använde vanliga lammgrytbitar, men funkar bra med andra delar av får eller lammkött.

Denna rätt kommer vi absolut göra igen, en riktigt passande höstmiddag. Tom sambon som var lite skeptisk älskade dagens söndagsmiddag!

Ingredienser, ca 4 portioner.

ca 600 g lammkött (grytbitar)

ca 900 g vitkål i klyftor (ett halvt normalstort vitkålshuvud)

2 gula lökar i klyftor

2 tärnade små morötter (kan uteslutas)

2 lagerblad

salt, svartpeppar (antingen mald eller hela korn) + ev lite vitlökspulver

1 msk tomatpuré

ev en skvätt kött eller grönsaksfond

ca 100 g smör

persilja till topping

 

Gör såhär:

Bryn först lammköttet i rejält med smör så det får lite färg, ställ åt sidan. Bryn sedan vitkål, lök och morot i omgångar. Snåla inte på smöret – det behövs för extra fett! Klicka i tomatpurén i botten av grytan så den blandas med det smälta smöret. Varva kålblandningen med kött och fyll upp kastrullen med kokande vatten (behöver inte täcka helt, se bild nedan). Lägg i lagerblad,fond , salta, peppra rejält och tillsätt ev lite vitlökspulver. Låt puttra på medelvärme under lock ca 1 timme. Rör om försiktigt lite då och då under koktiden.

Efter ca 1 timme så rör om, ta av locket och låt det koka ca 15 min till utan lock – detta för att lite vätska ska försvinna (den ska inte koka bort). Ta upp en bit kött och kolla så det blivit mört samt att kålen ser mjuk och genomkokt ut som bilden nedan.

IMG_20150913_163709

 

IMG_20150913_164044

 

IMG_2231

Servera i djupa tallrikar – sleva upp med en hålslev tex och ta bara lite av vätskan och häll över. Sprinkla över lite persilja och ev en extra klick smör. Detta kommer vi göra inom kort igen – så otroligt okomplicerat men så gott!

IMG_2236

 

 

print

You may also like

Leave a Comment