Fläskkotlett, champinjonsås och blomkålsmos

by Jessica

 

Igår bjöd sambon på middag – en väldigt enkel sådan men ändå så gott. Detta är garanterat en rätt som även icke LCHFare skulle uppskatta, kanske inte ens reflektera över då det påminner om ”vanlig” kolhydratskost. Under min uppväxt åt vi ofta liknande middagar hemma – dock kotletter, potatismos och gräddsås (med matlagningsgrädde – gärna så låg fetthalt som möjligt – för sånt trodde man var nyttigt). Denna rätt är en helt klart nyttigare variant. Härlig svampsås med fullfet grädde och fluffigt kolhydratssnålt blomkålsmos.

Blomkålsmos Ingredienser ca 4 portioner:

– 1 normalstort blomkålshuvud delat i buketter eller ca 600 g fryst blomkål

– ca en msk majonnäs eller philadelphia (kan även uteslutas)

– en klick smör

salt, peppar, persilja (valfritt)

 

Gör såhär;

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten i några minuter – ca 7-8 min brukar räcka. Häll av nästan allt vatten i ett durkslag. Jag brukar sen ställa tillbaka kastrullen på plattan och sätta durkslaget med blomkålen över Låt gärna blomkålen ånga av sig en stund över kastrullen så  en del vätska försvinner ur den – då blir moset mindre vattnigt.

Lägg blomkålen i en matberedare, klicka i lite smör, en matsked majonäs alt philadelphia, salt, peppar och persilja (fryst eller färsk). Mixa någon minut tills allt blandats till ett fluffigt mos. Gör ni moset först kan ni lägga det i en ugnssäker form på låg värme i ugnen så håller det sig varmt medan ni förbereder sås och kotlett.

Stek kotletterna i smör, glöm inte salta och peppra. Ta sedan ur kotletterna ur stekpannan och gör såsen i samma panna.

Champinjonsås Ingredienser ca 4 :

en klick smör

en finhackad gul lök

ca 200g kastanjchampinjoner (vanliga går lika bra)

ca 3 dl grädde

Ev en skvätt kalvfond

salt, peppar, timjan, rosmarin

Till redning: en äggula/en klick philadelphia eller arrowrot – alternativt låt grädden reducera i pannan, låt den puttra tills den tjocknar.

Gör såhär;

I pannan där ni stekte kotletterna, lägg i smör. Fräs lök och svamp några min tillsammans. Tillsätt grädde, fond och krydda efter smak. Låt såsen puttra några min tills den tjocknar och lägg sedan ner kotletterna i såsen. Servera tillsammans med blomkålsmoset och lite sallad.

 

print

You may also like

1 comment

Josef Boberg 2015-07-09 - 22:22

Ser både smarrigt och hälsosamt ut !

Med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp sedan ca tre år tillbaka. Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna.

Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.

Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

Reply

Leave a Comment