Helgfavoriten; Torskgratäng och Broccolimos

by Jessica

IMG_20150103_193845

OBS! 2016-01-27, Receptet uppdaterat.

Igår gjorde jag en av mina favoriträtter. Vi äter alldeles för lite fisk i detta hushåll tyvärr, vilket är konstigt eftersom vi båda gillar fisk. När jag däremot gör denna gratäng så äter vi båda som djur. Går variera med egen kryddning men gillar ni torsk tycker jag definitivt att ni ska testa denna!

 

Torskgratäng 3-4 portioner

400 torskfilé eller torskrygg (jag använde fryst, men lät den tina ordentligt innan)

1 påse bladspenat 200 g

1 purjolök (grovhackad)

1 pressad solo vitlök (eller 2 vitlöksklyftor)

smör att steka i

1,5 dl grädde

0,75-1 dl creme fraishe

Salt, peppar, persilja, dill (fryst eller färsk)

citronsaft efter smak

lite riven parmesan

1 paket bacon (kan uteslutas)

 

Fräs Purjon och bladspenaten i smör tillsammans med vitlöken, salt och peppar någon min. Lägg grönsakerna i botten av en ugnsform. Placera fisken ovanpå och krydda med salt, peppar, persilja och citronsaft.

IMG_20150103_190013

Vispa grädden och creme fraiche i en bunke, koka upp i en djup stekpanna några min, smaka av med salt, peppar, persilja, dill och citronsaft. Häll såsen över fisken och toppa ev  gratängen med riven parmesan. In i ugnen på 175 g ca 20-25 min, kör gärna på grilläge sista minutrarna.

Hacka och stek under tiden baconet knaprigt. Toppa gratängen med bacon vid servering!

Servera gratängen tillsammans med mitt goda basilika-broccolimos eller tex bara smörstekt sparris.

 

Vanligt broccolimos är gott, men ganska intetsägande. Därför har jag kokat ihop detta recept. Blir lite pestokänsla över det. Jag älskar mycket basilika men det kan ni själva variera efter tycke och smak, receptet kommer här.

 

Broccolimos 2-3 portioner:

300 g fryst Broccoli

en rejäl klick smör

½ dl riven parmesan

salt, peppar, basilika (jag använder fryst)

1 msk grädde

2 msk majonäs

 

Koka broccolin i saltat vatten och en klick smör tills den är mjuk, ca 4-5 min. Låt rinna av ordentligt. Lägg den kokta broccolin i matberedare tillsammans med en klick smör, parmesan, salt, peppar och rejält med basilika. Mixa snabbt. Tillsätt grädden, majonäs och mer smör om det behövs (ta lite i taget). Mixa till slätt mos.

IMG_20150103_193515

OBS! Ett tips är att toppa torskgratängen med knaperstekt bacon efter den är klar i ugnen. Sältan från baconet passar väldigt bra till fisken. Så här har ni ett annat serveringsförslag där jag använde torskrygg och toppade med bacon, samt serverade med ugnsgrillade tomater och citron.

IMG_20150104_112158~2

print

You may also like

5 comments

Anonym 2017-02-27 - 16:50

Fantastisk god fisk fast jag gjorde på sik men det blir fler gånger som jag går till denna sida.

Reply
Susan 2016-04-07 - 19:49

Lagade denna idag, fantastiskt gott! ?

Reply
Kerstin 2015-01-06 - 14:29

Vansinnigt gott och enkelt att laga. Rekommenderas starkt!

Reply
Malin 2015-01-05 - 15:27

Så jäkla gott:) Gör detta ni som läser receptet. Typ en order

Reply
Anonym 2015-01-12 - 11:24

Va kul att höra!! 🙂

Reply

Lämna ett svar till Anonym Cancel Reply