Helstekt fläskkotlett, gräddkokt savoykål och smörbakat äpple

by Jessica

mums

Idag blev det enkla smaker till middag. Fläsk, äpple och kål – 3 saker som gifter sig väldigt väl med varandra. Äpplen ses inte normalt som LCHF, men går absolut bra om du äter LCHF för njutning och hälsans skull och vill njuta av en frukt någon gång. Äpplen innehåller ca 8.2 kolhydrater (enligt kostdoktorn) per 100/g. I detta recept använde jag 2 små äpplen vilket blev ca 150 g, utdelat på 4 portioner.

Receptet går givetvis göra utan äpplen men det höjde smaken! Jag tror på LCHF eller lågkolhydratkost som en livslång kosthållning och inte en snabb diet där man har massa förbud. Jag har testat mig fram i denna matvärld nu i 1½ år och kommit fram till att den normal/liberala varianten passar mig bäst. Jag kliver ibland utanför LCHF också, vid speciella tillfällen tex. Jag försöker leva efter tankesättet att om jag ska äta något icke-LCHF så ska det:

– 1. Vara värt det – dvs ingen sunkig fryst billyspizza (har ätit tillräckligt många såna i mina dagar som nattarbetare) , utan något lagat eller bakat med kärlek.

-2. Vara något jag är riktigt sugen på, så att man kan äta det och antingen inse att det inte alls är så gott som man mindes – eller stilla suget i den stunden, för att sedan släppa det och gå vidare.

Trots allt så är jag varken gluten/laktosallergiker, diabetiker eller sockerberoende och klara därför lite utsvävningar. Däremot märker jag direkt om jag gått för långt, resultatet blir uppsvälld mage, illamående och dåligt humör – samt att man går upp nåt kilo i vätska. Många gånger märker jag inte av något alls så det är väldigt olika. Jag mår allra bäst när jag inte krånglar till det för mycket. Inte räknar varenda kolhydrat, hetsar över minsta lilla stillastående på vågen, äggfastar, stressar över exakta mängden fett/proteiner. Jag har haft en dålig relation till mat hela mitt liv, tack vare LCHF har jag äntligen kommit bort från det – jag tänker aldrig i hela mitt liv tvinga mig själv till att väga min mat och räkna allt i minsta dtalj. Jag provade nu efter semestrarna och verkligen köra strikt = resultatet blev att jag fick mindre energi, blev sjuk ( lite omställning) samt kände mig ständigt stressad över vad jag stoppade i mig. En del klarar av det utan att dom mår dåligt av det, men inte jag.

Jag menar inte att trampa folk på tårna utan bara förklara min egen syn på denna kost LCHF är till för att njutas och må bra av, inte fortsätta i dåliga mönster man varit i hela livet. Om allt handlar om att enbart gå ner 5 kilo – utan hänsyn till vad man mår bra av eller vad som fungerar i långa loppet, ja så kan man lika gärna låta bli och hoppa på vilken quickfix diet som helst, för det tänket håller inte. Jag talar bara av egna erfarenheter och efter 29 år är iallafall jag trött på att må dåligt över kosten. Jag mår mycket bättre när jag får följa vad som är bäst för min kropp. Som jag har sagt förut, vissa av mina recept passar dom som kör strikt, vissa passar bara den liberala – vad som passar just dig måste du själv komma fram till.

Oj, blev lite djupare än jag hade tänkt, skulle ju bara lägga upp ett recept som råkar innehålla äpplen. Jag hoppas iallafall ni som läser här ovan förstår vad jag menar. Sluta stressa fram resultat och hitta den lchf-kost som passar dig. Hoppas verkligen ingen tar illa upp utan att vi istället ibland bara kan komma överens om att vi alla är olika.

Här kommer iallafall receptet:

IMG_2258 (Large)

Helstekt fläskkotlett:  4-6 portioner

ca 1,3 kg hel fläskkotlett utan ben

1 gul lök i klyftor

1 syrligt äpple i klyftor

några kvistar färsk rosmarin

ca 100 g smör i tärningar

salt, peppar

IMG_2265 (Large)

 

Salta och peppra köttet. Lägg några tärningar smör och rosmarinkvistar i botten av en ugnsform. Lägg köttet ovanpå. Placera ut äpple och lökbitarna runt köttet. Sprid ut smörtärningarna och lite extra rosmarin. Salta och peppra över äpplet och löken. Stick i en köttermometer på tjockaste stället. In i ugnen på 150 grader, det ska möras långsamt. Kör till innertemperaturen är ca 65-67 grader, tog ca 1½ timme. Ta ut köttet nån gång under tiden och med hjälp av en sked så kan ni ösa lite av det smälta smöret runt om över köttet. När köttet är klart i ugnen så ta ut det ur formen och placera under folie så det får vila medan ni gör tillbehöret. Äpple och lökklyftorna i ugnsformen har nu fått fantastisk smak tack vare smöret, köttet och rosmarinen – därför passar dessa utmärkt som extra tillbehör.

Ni kan förbereda ingredienserna till gräddkokta savoykålen medan köttet fortfarande är i ugnen. På så sätt är allt redo att steka ihop. Inspirationen till detta recept hittade jag HÄR  . Detta var första gången jag köpte hem savoykål men absolut inte sista. En lite finare kusin till vitkålen skulle man kunna säga smakmässigt. Väldigt mild och god.

IMG_2262 (Large)

Ingredienser; Gräddkokt savoykål ca 4 port

1 paket bacon (140 g)

½ savoykålshuvud (ca 500 g)

1 syrligt äpple

ett knippe vårlök (ca 6 st)

ca 2-2,5 dl grädde

en klick smör till stekning

salt och peppar

 

Hacka bacon, lök, äpple och kål. Hetta upp en stekpanna, ner med en klick smör, löken och bacon. Låt dessa steka ihop några min så baconet bli så gott som klart. Ner i pannan med äpple och kål samt en extra klick smör. Blanda runt och låt det stekas ihop några min så kålen inte är helt rå. Slå på grädden, peppra och salta försiktigt. Låt det puttra ihop ca 5-10 min. Klart!

IMG_2269 (Large)

Servera den gräddkokta savoykålen med ett par skivor av den saftiga fläskkotletten, ett par klyftor av det ugnsbakade äpplet och löken samt den goda smörskyn från kötten. Makalöst gott!

IMG_2282 (Large)

 

 

 

print

You may also like

2 comments

Lena 2015-09-20 - 22:46

Tack för att du sätter ord på mina tankar som börjat formas i mitt huvud om just LCHF! Tror också på att iom att det är en livstil måste man kunna leva med den och hitta sin egen väg, som med allt annat i livet!
Tack för alla underbara recept! Keep up the good work!

Reply
Jessica 2015-09-22 - 22:34

Tack så hemskt mycket. Precis, man måste hitta sin egen väg!

Reply

Leave a Comment