Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Underbara plåtmat: Ugnsrostade kycklingben och sötpotatis

av Jessica 2018-04-04

Det här nog en av mina vardagsfavoriter, så himla enkelt och går hyfsat fort. Ett tag under graviditeten var jag besatt av att äta detta, haha.

Det bästa är att det är vad jag kallar plåtmat – sånt man bara slänger på en plåt och så sköter det mesta sig själv. Allt man behöver fixa i detta fall är toppingen och aioli.

Börja med det som ska på plåten.

Sötpotatis, ca 4 port 

1 stor sötpotatis eller 2-3 små (ca 4-500 g)

Gör såhär

Tvätta av sötpotatisen och torka skalen torrt med hushållspapper. Skiva sötpotatis i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, salta och peppra. Ingen olja behövs eftersom kycklingen ska ligga ovanpå och tillför vätska.

Örtiga Kycklingben, ca 4 port

Ca 900 g färska eller tinade Kycklingben

Ca 1/2 dl raps/olivolja

Ev 0,5-1 msk tamarisoya

Salt, peppar, paprikapulver, torkad timjan, vitlökspulver /eller en krossad vitlöksklyfta, torkad salvia, torkad oregano.

Gör såhär. 

Lägg kycklingbenen i en glasskål, häll på oljan, soya och kryddor – våga krydda ordentligt och välj de kryddor du gillar bäst.

Massera in kryddorna i kycklingen, har ni tid så låt kycklingen marinera i kylen några timmar men det behövs inte om man inte vill.

Sprid ut kycklingen ovanpå den skivade sötpotatisen.

In i ugnen på 200 g i ca 30 min – ta ut plåten och dubbelkolla att kycklingen är klar (skär och kolla så kött saften är klar och köttet är vitt – ej rosa.). Använd termometer om ni är osäkra. Jag körde in plåten ca 5 min extra på grilläge i ugnen för extra krispigt skinn på kycklingen.

Ta ut plåten och toppa med massor av gott. I vårt fall blev det delade körsbärstomater, flagor av parmesanost, fräst grönkål och pumpafrön. Grönkålen är bara strimlad och fräst på hög värme med olja och en klick smör i stekpanna, räcker med 2-3 min, släng gärna i pumpafröna i samma stekpanna och vrid över lite salt och peppar.

Till detta hade jag egengjord aioli, vill ni inte ha det så funkar det att bara ringla lite olivolja över vid servering.

 

Snabb aioli:

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället eller lite av båda)

En liten klick dijonsenap efter smak

1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar

Gör såhär:

Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt  i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!

 

 

 

print

aiolikycklingKycklingbenPlåtmatsötpotatis
3 kommentarer
5
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli
nästa inlägg
Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

Du kanske också gillar

Kasslerstroganoff

2017-01-23

Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

2018-04-03

Kycklingfärslimpa (Paleo/mejerifri LCHF)

2017-11-06

Mjuk Saffranskaka LCHF

2018-12-23

Zucchininudlar med gräddig Salsicciasås

2016-05-13

Biff med grönpepparsås

2016-05-08

Härliga sommarmat; Sparrissallad med citron och dillmarinerad halloumi

2018-05-31

Färsfylld rund zucchini

2016-04-26

Ugnsbakade rödbetor med chevre, valnötter och bacon

2016-01-25

10 värmande hösträtter!

2016-09-23

3 kommentarer

Sara 2019-10-19 at 19:39

Testat detta idag, så himla gott! Vet inte om jag skar för tjocka skivor av sötpotatisen för det tog minst 40 min innan de var klara. Kommer göra detta igen!

Svara
Jenny 2018-11-01 at 10:49

Idag blir det detta till middag, igen… ? Tack för det här o alla andra recept du delar med dig av! Tex kycklingburgarna med halloumipommes är också en ständigt återkommande favorit ???

Svara
Wickan 2018-04-05 at 18:59

Så himla gott och enkelt! Tack för ett fantastiskt recept.

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo