Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

by Jessica

Går dagens grymma middag och dagens lunch blir detta, eller ja det blev ingen kyckling över så får bli halloumi istället, men lär bli tokgott det med.

Hummus är en stor favorit här hemma, kan ärligt äta det med sked, typ varje dag. Kikärtor är ju inte lowcarb direkt men för er som äter kikärtor så är hummus ett måste. Vill man istället ha en LCHF-vänlig variant så testa min Blomkålshummus (receptlänk) istället.

Utöver kyckling, hummus och tabbouli så hade jag en blomkålsstek/blomkålsträd (receptlänk) och lite ugnsrostad blomkål. Ja, jag älskar blomkål haha.

Tycker hummusen blir bäst om man gör på torkade kikärtor, men det tar betydligt längre tid och det blir faktiskt riktigt gott med färdigkokta kikärtor på tetra också. Så välj det som passar er bäst.

Iallafall, här kommer recepten!

 

Kikärtor förberedelser, ca 4 port (räcker till fler om man ej är så glupsk som jag)

Okokta kikärtor:

500 g okokta kikärtor
Lägg kikärtorna i en skål täckta med vatten över natten (minst 12 h)
Skölj noga
Lägg i en kastrull, Häll på nytt vatten så det täcker, salta och koka på medelvärde ca 1,5 h.

Hälla av vattnet, skölj kikärtorna och låt svalna.

Om du istället använder färdigkokta så hoppa över ovan steg och använd ca 3 tetror å 380 g (avrunnen vikt ca 230). Skölj kikärtorna bara noga innan du använder dom.

Hummus:

Ca 2-3 vitlöksklyftor (ta mer om du önskar mer vitlökssmak)
Saften från 1 citron
Kikärtorna (koka själv eller använd färdigkokta)
1,5-2 dl olivolja
1,5 dl vatten
2 msk tahini
Salt, peppar

Gör såhär:

Lägg kikärtor, tahini och hälften av olivoljan i en matberedare, mixa slätt. Tillsätt citronsaft, salt, peppar och mer olivolja tills du får önskad konsistens.

Vill du ha ännu slätare hummus så kan man hälla i lite iskallt vatten i matberedaren medan den pulserar. Man kan även ha i lite spiskummin, paprikapulver eller persilja för att få lite annan smak.

Toppa ev med paprikapulver eller persilja vid servering.

Låt hummusen stå medan du förbereder resten.

Tabbouli, ca 4 port (persiljesallad)

Ca 2-300 g färsk bladpersilja

Ca 100 g körsbärstomater

1/2 rödlök

En rejäl skvätt Olivolja

0,5-1 tsk torkad mynta (eller lite färsk finhackad)

Salt, peppar lite pressad citron

Ev ca 1 dl riven färsk blomkål (grova sidan på rivjärn – detta kan uteslutas men funkar bra som ersättning av couscous som många annars har i tabbouli)

Gör såhär

Strimla persiljan, finhacka tomat och lök. Blanda ihop i en skål. Krydda med salt, peppar, mynta, citronsaft och en skvätt olivolja. Blanda runt. Låt gärna stå till sig en stund d innan servering.

 

Krispig kycklinglårfilé, ca 4 port 

Ca 500 g färsk eller tinad kycklinglårfilé

Salt, peppar

Olja till stekning

 

Gör såhär

Hetta upp en stekpanna, i med rapsolja. Vik ut kycklinglårfilén så dom blir lite ”platta”. Lägg dom i pannan (ca 3-4 st i taget) med skinnet neråt. Stek på hög värme tills skinnet blir krispigt, det tar max 10 min. Vänd och stek på andra sidan några min bara, kolla bara att dom är genomstekta. Salta och peppra vid servering. Använd gärna ett stänkskydd så det ej skvätter olja på er.

 

print

You may also like

Leave a Comment