Kycklingköttbullar med Kålrotsmos

by Jessica

Idag blev det husmanskost med lite twist. Min mamma är på besök hos oss ett par dagar så jag kände att jag ville imponera lite på henne med min matlagning. Det är även hennes första mötet med vår lilla Ella, man kan säga att hon strålar av stolthet över sitt första barnbarn.

Jag beslöt att laga något enkelt men väldigt gott, nämligen kålrotsmos och kycklingköttbullar i gräddsås. Mamma hade heller aldrig smakat kycklingfärs och så kan vi ju inte ha det. Jag älskar kycklingfärs, har ett par recept med det sen innan på bloggen som ni kan kolla in, tex Mejerifri kycklingfärssås, kycklingburgare och Kycklingbiffar i ajvarsås.

I moset hade jag även palsternacka, det höjer kolhydraterna så vill man minsta på dom så skippa palsternacka och kör enbart kålrot.

Kålrotsmos, ingredienser ca 4 port

Ca 400 g kålrot

Ca 150 g palsternacka

Ca 50 g smör

En skvätt grädde

Salt, svart och vitpeppar

Gör såhär: 

Skala och tärna kålrot och palsternacka. Börja med att koka kålroten ca 10 min innan du lägger ner palsternackan då den behöver kortare tid. Koka totalt ca 20-25 min så båda blir genomkokta. Häll av vattnet, tillsätt smör, grädde och mixa med stavmixer. Smaka av med salt, svart och vitpeppar.

Kycklingköttbullar, ingredienser ca 4 port

500 g kycklingfärs

1 ägg

Ca 0,75-1 dl grädde

4-5 st finhackade salladslökar (alternativt en finhackad/riven gul lök)

Salt, peppar, timjan (eller valfria örter)

Smör till stekning

Gör såhär: 

Ta fram en skål, blanda färs, ägg och grädde. Krydda rejält – när du tror du haft i tillräckligt med kryddor så kan du nästan dubbla det, kycklingfärs kräver mer kryddor än man tror, haha. Blanda allt till en jämn smet. Skölj händerna i kallt vatten så är det lättare att forma köttbullar, dom blir ändå inte helt runda. Lägg i stekpannan och stek i smör några min tills dom fått färg, lägg sedan över köttbullarna i en ugnsform och kör i ugnen ca 15-20 på 175 g, dela en och kolla så dom är tillagade rakt igenom.

Jag passade på medan köttbullarna var i ugnen att svänga ihop en enkel gräddsås. Slog i ca 2-3 för grädde i en stekpanna, en skvätt kalvfond, salt, peppar och timjan, koka upp så den tjocknar och la ner köttbullarna i såsen.

Servera ihop med moset och lite sallad, här blev det bara tomat, gurka och färsk persilja.

print

You may also like

Leave a Comment