Enkel Lövbiffgratäng med Blomkålris

by Jessica

Hej allihopa!

God fortsättning hörrni. Nytt år (och årtionde!) och allt. Det jag älskar med att ett nytt år startar är att set faktiskt känns som en nystart. Blev lite dåligt med träning under december pga sjukdom, resor och en skada i handen men denna veckan kom jag igång igen. Med maten känns det också som man får en omstart på något sätt.

Brukar vara riktigt många som kikar in här för att dom kanske börjat med LCHF efter alla helger. Isåfall välkommen – glöm inte kolla in mina veckomenyer också. Dom hittar du HÄR. (länk)

Tänkte iallafall inleda året med ett NYTT och enkelt recept – nämligen lövbiffsgratäng. Detta blev väldigt gott men väldigt okomplicerat. Sånt brukar ni gilla!

Ingredienser Lövbiffgratäng, ca 4 port

ca 900g-1 kg Lövbiff

1 gul lök

2 röda spetspaprikor (vanliga går bra)

100-150 g riven mozzarella (eller valfri mild ost)

3 dl grädde

0,5-1 kruka färsk basilika

2 vitlöksklyftor

smör eller olja till stekning

salt, peppar, torkade örter (jag använde oregano, timjan, basilika)

En skvätt tamarisoya

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 200 g och ta fram en ugnsform och en stekpanna.

Strimla lövbiffen, lök och paprika. Hacka färska basilikan och vitlöken.

Hetta en stekpanna. Klicka i en klick smör, i med lövbiffen, soya, en hackad vitlöksklyfta, hälften av färska basilikan. Salta och peppra rejält. Vänd runt allt och lägg sedan över lövbiffen i ugnsformen. Den behöver inte genomstekas utan vara få lite snabb yta (typ 1-2 min!).

I samma stekpanna, i med en ny klick smör, lök och paprika. Låt fräsas mjukt. I med resten av vitlöken, basilika, torkade örter och slå på grädden. Låt puttra upp så såsen tjocknar. Ta av från plattan. Smaka av med salt och peppar, lägg i hälften av osten och rör om.

Håll såsen över lövbiffen i ugnsformen. Toppa med resten av osten och in i ugnen ca 20 min. Klart!

Servera med tex Blomkålris , Smörkokt vitkål

eller bara en god sallad. För de som äter pasta så passar det nog utmärkt till.

Hoppas ni gillar det!

print

You may also like

Leave a Comment