Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

av Jessica 2019-10-22

2020-04-05 Uppdaterat Recept 

Hej allihopa!

I helgen avslutades tävlingen Matbloggspriset – Folkets val där jag landade på en hedrande fjärde plats. Tusen tack till alla som nominerade mig och även röstade, riktigt kul. Du kan läsa min intervju HÄR (länk).

Efter en ganska kämpig period med maten så har jag fått lite nytändning – jag har efter flera års träningsuppehåll (sen jag var gravid) börjat träna igen och ser fram emot att komma tillbaka och få lite mer energi. Jag kommer satsa lite mer på bra mat och det brukar innebära fler recept. Tyvärr är det en tråkig period att försöka ta matbilder – eftersom det är mörkt när vi nu äter mat efter jobbet.

Jag ställde en fråga om just matbilderna igår på min instagram och de flesta av er var överens att ni ville ha recept trots att bilderna kanske inte blir så proffsiga. Kul att höra! Här kommer därför ett snabbt och fantastiskt gott recept på en smörig kycklinggryta – skulle närmast beskriva det med en butter-chicken, men betydligt snabbare och lite mindre komplicerad. Detta var gjort på ca 30 min, perfekt på vardagen. Både karln och dottern på 2 år älskade denna, så det blir nog en ny favorit hemma!

Här kommer iallafall receptet, hör gärna av er om ni testar det, vill alltid veta vad ni tycker!

Ingredienser, ca 4 portioner:

7-800 g kycklinglårfile eller kycklingfilé

2 gula lökar

1-2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

ca 2-3 msk tomatpuré

1 kyckling eller hönsbuljongtärning

ca 100 g smör

salt, peppar

0,5-1 tsk sötning (tex Sötströ, men kan uteslutas)

en nypa kardemumma

ca 0,5-1 msk torkad ingefära (eller en bit färsk riven)

ev 0,5 tsk fänkålsfrön

ca 1-1,5 msk gul curry

ca 1-1,5 msk spiskummin

ca 1-1,5 msk torkad koriander

ev lite chiliflakes, en klick sambal olek eller några droppar siracha för hetta.

*Vill man ha lite mildare – så slå i 1 dl grädde eller kokosgrädde på slutet, men det behövs inte! (jag kör helst utan)

Gör såhär:

Skär kycklingen i lagom stora grytbitar och hacka löken. Blanda kryddorna + sötning i en skål.

Hetta upp en djup stekpanna med lite olja, lägg i kyckling, strö över 2/3 av kryddorna och blanda runt. Bryn kycklingen några minuter så den får färg. Klicka i en klick smör och 1 msk tomatpuré i pannan och fräs runt så kycklingen tar färg av tomatpurén. Lägg undan Kycklingen i en skål och ställ åt sidan så länge.

I samma stekpanna som du hade till Kycklingen – häll nu i löken och fräs den mjuk. Slå på resten av kryddorna, krossade tomater, 1 msk tomatpuré och smula i buljongen. Låt puttra på medelvärme ca 10-15 min.

Riv, pressa eller hacka vitlöken och lägg den i tomatsåsen. I med kycklingen och blanda runt och slå i ca 0,5 dl vatten. Puttra ca 10-15 min till så kycklingen är klar. Klicka i ca 50-75 g smör, dra ner värmen och låt smöret smälta i grytan.

Smaka av med salt och peppar strö ev över lite persilja. Klart!

Kryddning är så himla individuellt så jag brukar inte ange mått – men detta är på ett ungefär. Smaka av om du vill ha mer – du kanske vill dubbla kryddorna! Jag brukar alltid höfta när jag lagar mat. 

Vi serverade med ugnsrostat blomkålsris (länk).

print

butterchickenkycklingkycklinggrytaVardag
2 kommentarer
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Chili con Carne
nästa inlägg
Enkel Lövbiffgratäng med Blomkålris

Du kanske också gillar

Oxsvansgryta

2020-10-26

Parmesanfyllda Lövbiffsrullader i bacon och svampsås med ugnsrostade grönsaker

2015-05-04

Semitorkade tomater

2016-06-26
Tjockkocken julskinka

Griljerad Julskinka

2015-12-20

Vegansk chokladmousse (paleo)

2017-06-04

Champinjon & Mozzarellaburgare (vego)

2016-08-16

Sidfläsk, Löksås & Vitkålsmos

2014-12-09

Tapas – Mina favoriter!

2019-07-23

Klassisk Högrevsgryta

2016-10-09

Zucchininudlar med gräddig Salsicciasås

2016-05-13

2 kommentarer

Sanna 2019-10-24 at 17:37

Jättegott! Tack för receptet! Jag justerade det lite med mindre smör, lite mer grädde och ca 50 gram Philadelphia (yoghurt hade ju varit gott med men det hade jag inte hemma).

Svara
Lisa 2019-10-24 at 14:45

En riktig fullträff, såå gott! Blir en favorit på delad förstaplats med dina kycklingbiffar i ajvarsås ?

Svara

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo