Mejerifri Kycklingfärssås

by Jessica

Idag blev det denna skönhet till lunch. En krämigt god kycklingfärssås – bra att variera den gamla hederliga köttfärssåsen med. Denna variant är dessutom mejerifri.

Denna går snabbt att göra och passar perfekt i lunchlådan eller en vardagskväll.

 

Ingredienser Kycklingfärssås ca 4 port:

500g Kycklingfärs

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 tetra Garant kokosmjölk eller kokosgrädde (250ml)

1 röd spetspaprika (vanlig går också bra)

3-4 msk tomatpuré*

2 mogna kvisttomater*

Ca 1 dl vatten*

Salt, peppar, paprikapulver, gul curry, gurkmeja

Smör till stekning (för helt mejerifritt byt mot kokosolja)

saften från ½ lime (alt citron)

*Kan bytas mot en burk/tetra krossade tomater

 

Gör såhär:

Bryn kycklingfärsen i en het stekpanna så den nästan är genomstekt. Hacka lök, paprika, vitlök och tomater. Lägg i samtliga grönsaker i samma stekpanna och fräs på ett par minuter. Krydda med paprikapulver, salt, peppar, en gnutta gul curry och gurkmeja. Klicka i tomatpuré och häll på vatten (alternativt krossade tomater, i såfall uteslut de hackade tomaterna ovan). Blanda runt och låt puttra ihop ca 5-10 min tills en del vätska har kokat bort. Häll på kokosmjölken och blanda runt. Smaka av om ni behöver tillföra ytterligare kryddor och låt koka ihop ca 10-15 min.

Vid servering, pressa gärna över lite limesaft och servera genast med tex shiratakinudlar, zucchininudlar eller bara lite grönsallad.

IMG_20160822_110711

print

You may also like

1 comment

Jen 2016-08-22 - 15:59

Det står att man kan byta ut smöret mot ghee för att få det helt mejerifritt, men är inte ghee traditionellt sett gjort av mjölk, precis som smör? Kan vara bra att ändra det så att det inte missuppfattas. (Finns säkert vegetabiliska alternativ, men ghee verkar ju alltid jämföras med just smör.)
Tack för en underbar blogg med en massa härliga recept!

Reply

Leave a Comment