Mejerifria Blomkålswraps med Halloumifärs (Vego)

by Jessica

 

Här kommer dagens spännande Söndagsmiddag, mjuka mejerifria blomkålswraps med krispig och kryddig halloumifärs. Väldigt kul alternativ till vanlig tacos. Jag har senaste tiden börjat experimentera för att få in lite mer vegetariskt här hemma. Jag har tidigare inte haft inspiration eller orkat krångla med att testa mig fram men helt plötsligt sprudlar fantasin.

Målet är att äta lite mer varierat helt enkelt och vill komma på vegetariska alternativ som passar just oss. I de flesta av mina vego-recept används tex ägg och ost så recepten räknas som lakto-ovo vegetariska.

Först till halloumi-färsen. Att jag inte testat det förr! Salt, gott och krispigt, utmärkt alternativ istället för köttfärs. Välj gärna en lite fastare halloumi som går att riva, alternativt lägg den i frysen ca 5-10 min så den blir lite hårdare.

IMG_20160821_165035

Ingredienser Halloumi-färs, ca 2-4 port*

200 g halloumi (en förpackning)

Ca 2 msk tacokrydda**

Smör till stekning

*Köp tex sockerfri taco eller fajitakrydda (finns färdiga mixar från bland annat Spicemaster och Garant) eller blanda egen. Tänk på att ej tillsätta salt då halloumin i sig är väldigt salt.

Gör såhär:

Riv halloumin på grövsta sidan av ett rivjärn. Hetta upp en stekpanna, lägg i den rivna halloumin. Låt fräsa någon minut i den torra pannan och släng sedan i en klick smör. Bryn halloumin så den blir lätt ljusbrun och får krispig yta. Blanda i tacokryddan och låt stå på eftervärme ca 5 min.

IMG_20160821_165054

Sen har vi mina grymma blomkålstortillas. Dom smakar inte blomkål kan man vara snabb att konstatera, har väldigt lätt konsistens, lätta att forma och neutrala i smak – vilket passade väldigt bra till just tacos.

Du kan givetvis använda dom som wraps och fylla med något annat. Borde hålla ett par dar i kylskåp (lägg gärna smörpapper eller liknande emellan). Jag har inte provat frysa dom än.

IMG_20160821_162735

Räkna med ca 2 st tortillas per person.

Ingredienser Mejerifria Blomkålswraps 4 st: 

400 g riven blomkål (ca 1/2 blomkålshuvud)

1 ägg

1 msk olivolja (alt rapsolja/smaklös kokosolja)

Salt, peppar, lökpulver

Ca 1,5 tsk fiberhusk

1-2 msk pofiber att toppa med (kan uteslutas men hjälper till att suga upp överflödig vätska)

 

Gör såhär: 

Micra* blomkålen i en skål ca 4 min och låt svalna lite. Pressa ut så mycket vätska du bara kan med hjälp av en ren kökshandduk eller bakduk, annars blir dina tortillas fuktiga.

Blanda sedan den svalna blomkålen med ägg, olja, fiberhusk och kryddor. Låt smeten stå några min så fiberhusken binder smeten lite.

Platta ut fyra rundlar av blomkålsmeten på en plåt, gör dom så tunna du kan. Tycker du smeten är kladdig så strö liiite pofiber på ovansidan och kavla ut.

In i ugnen på 175 g i ca 10 min, ta sedan ut plåten och vänd dina tortillas försiktigt.s trö ev lite pofiber på ovansidan och sen in i ca 10min till. Beroende på ugn kan det behövas ett par min kortare/längre. Ta ut plåten och låt wrapsen svalna lite. Fyll sedan med Halloumifärs, fina favoritgrönsaker, tomatsalsa, cremfraishe/majonnäs och guacamole.

*Har du ingen micro kan du ånga blomkålen ca 5 min. 

IMG_20160821_153707

IMG_20160821_154512

IMG_20160821_162721

IMG_20160821_165553

print

You may also like

1 comment

Christina 2016-10-01 - 16:58

Hèller precis pè att göra de här wrapsen, svèrt att vânda dem med en stekspade, sè jag la ett bakplètspapper ovanpè wrapsen, vände det hela pè plèten och dè kunde jag lättare dra av papperet under 🙂 Ska bli spännande att smaka dem färdiga

Reply

Leave a Comment