Rostbiff, Svampsås och ugnsrostad blomkål med vitlök.

by Jessica

IMG_1110

Igår blev det lyxmiddag hemma, kändes iallafall så. När det är helg lägger jag gärna ner lite mer tid på middagen, bara för att jag kan. Vi var först i Farsta Centrum och handlade på deras nyöppnade ICA Kvantum. Riktigt bra utbud där och shyssta priser på kött denna veckan. Valet föll därför på rostbiff som såg riktigt fin ut, importerad direkt från Gotland, haha.

IMG_1092[1]

Jag ville att köttet skulle tala för sig själv, därför ska man inte ”göra” för mycket med det. Dvs dränka i kryddor och annat. Räckte med att massera in lite olivolja, salt och peppar samt lägga några rosmarinkvistar under köttet, ner i en form och in i ugnen på 150 grader tills köttermometern står på 55 grader (om man vill ha det rött/rosa). Våran rostbiff vägde strax under 1 kilo och tog väl strax över en timme.

 

Ugnsrostad Blomkål med vitlök:

till 2-3 portioner

½ blomkålshuvud

8-10 vitlöksklyftor

olivolja

rosmarinblad

Salt, peppar

Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform, tryck till vitlöksklyftorna med en kniv så dom ”krossas” och lägg ner i formen med blomkålen. Droppa över lite olivolja, salta och peppra. Strö över lite rosmarinblad. In i ugnen på 150 grader ca 20 min (jag hade dom i längst ner i ugnen medan köttet var inne.) När köttet var klart så tog jag ut rostbiffen, rörde runt blomkålen och ställde in i ugnen igen ca 10 min på 250 g och grillläge. Den är klar när den har fått färg.

 

IMG_1095[1]                                                                                                                                                                                              (innan den åkte in i ugnen)

 

Till detta gjorde jag en underbar svampsås med skogschampinjoner, trattkantareller och svart trumpetsvamp.

IMG_1101Svampsås:

sky från rostbiffen

Ca 15 små skogschampinjoner (dela i halvor)

2 nävar torkad svamp.

ca 2 dl grädde

1 äggula

2 tsk dijon

en skvätt viltfond

salt, peppar, timjan

smör att steka i

 

IMG_1102                                                                                                                                   (Fick trattkantarell och svart trumpetsvamp av en underbar kollega – TACK PERNILLA!)

Fräs på champinjonerna och den torkade svampen i smör. Häll på grädde och låt puttra nån minut. Krydda med salt, peppar, timjan och dijon. Tillsätt lite viltfond, sky från rostbiffen samt en äggula. Vispa ihop och låt koka ihop någon minut. Enkelt och svindlande gott!

print

You may also like

Leave a Comment