Svamprisotto med smak av tryffel samt helstekt örtkyckling i ugn.

by Jessica

IMG_1260

Igår var jag hemma sjuk från jobbet, blir aldig uttråkad av att ligga hemma och måste ”göra” något. Tänkte att jag skulle göra en storslagen middag till killen när han kom hem. Kommer bli en hel del julmat nu så kan vara gott med lite kontrast.

Blev en helstekt kyckling som jag prepparerade några timmar i förväg med en massa örter, smör och citron.

IMG_1258

Blandade rumsvarmt smör med två pressade vitlöksklyftor, lite citronsaft, salt, peppar, rosmarin, timjan, dragon och provencalska örter. Smetade in röran över kycklingen och la även en del av kryddsmöret i kycklingen. Görde sedan på låg värme i ugnen, ca 125-150 grader tills den var klar. Tog nästan 3 timmar. Hade köttermometer i kycklingen så tog ut den när den var på 70 grader, då var den perfekt. Givetvis kan man köra den på högre temperatur när det ska gå fortare, men är man sjuk har man ingen tid att passa direkt. Drog upp temperaturen till grill och ca 225 sista 5-10 min för att få lite mer färg på skinnet.

 

Svamprisotton var ändå kvällens stjärna. Aldrig hört så många lovord från killen tror jag. Riktigt kul och inte sista gången jag gör den vill jag lova! Gissar att ni nu tänker, ”Men vadå risotto? Ris är ju inte LCHF” – helt rätt. Jag använde istället blomkål!

2-3 portioner:

½ normalstort blomkålshuvud eller ett helt litet – riv på grövsta sidan av rivjärnet.

250 g svamp (hade 200 g hackade kastanjchampinjoner och ca 50 hackad torkad svart trumpetsvamp och trattkantareller)

1 finhackad vitlöksklyfta

2 finhackade sharlottenlökar

smör att steka i

0,5 dl grädde

ca 1,5-2 dl riven parmesan

1,5 dl vitt vin

ca 4 dl hönsbuljong

några droppar tryffelolja

salt, peppar

 

Koka upp vatten med en hönsbuljongtärning (jag använder ekologisk) och ställ åt sidan. Stek svampen i rikligt med smör, den ska gärna få lite färg. Lägg ner vitlök, sharlottenlök och den rivna blomkålen i pannan och fräs allt tillsammans med lite extra smör. Låt det stekas ihop på medelvärme ca 5 min. Häll på vinet samt ca 2-3 dl hönsbuljong och låt puttra ner i 10 min. När vätskan är nästan borta häll på ytterligare lite hönsbuljong och grädde. låt puttra ca 5 min till, den ska fortfarande vara blöt men inte rinnig. Ta av pannan från plattan, Blanda i salt, peppar och parmesan samt droppa i tryffeloljan. Blanda väl och servera med kycklingen.

 

IMG_1262

print

You may also like

4 comments

Annas LCHF 2015-01-07 - 08:31

MÅSÄTE prova din risotto, den ser underbar ut! Jag kände nästan lukten av den när jag såg bilderna 😀

Reply
Viktoria 2015-01-03 - 17:37

Testade att göra din svamprisotto & den blev gudomlig! Jag modifierade den lite då jag inte äter LCHF utan viktväktarna. Men hur som helst, tack för inspirationen, den livade upp matlagningen ikväll! 🙂

Reply
Lotta 2015-01-01 - 19:04

låter jättegott, det ska testas!

Reply

Leave a Comment