Ugnsbakad tomat och pestotorsk

by Jessica

Hej allihopa!

Nu var det riktigt längesen jag levererade nytt recept. Mycket har hänt denna vår – både i världen men även privat som gjort att man tappat motivationen lite och orken att både laga mat och komma på recept. Jag hoppas och tror att det kommer tillbaka sakta med säkert. För jag vet ju att jag älskar att just laga mat och även att testa nya recept.

Igår gjorde jag iallafall detta efter inspiration från en kollega som pratat om det, så Mika om du läser detta – tack för att du fick igång min inspiration.

Tänkte iallafall att jag delar med mig av detta. När det gäller peston i detta recept så använde jag tryffelpesto (SÅ SJUKT GOTT), men hittar man inte det så går det utmärkt med vanlig grön pesto – antingen egenlagad eller köpt. För enkelhetens skull så blev det färdig, finns många sorter nu som är riktigt grymma! Vilken jag använde ser ni nedan (så det inte blir någon diskussion – produkten är grym, inte personen som förr stod bakom namnet, som nu är bortkopplad. Köpte peston på utförsäljning – mat ska banne mig inte slängas och hoppas innerligt den kommer tillbaka under annat namn)

Ingredienser ca 4 portioner:

ca 400 g Torskfile´ (torskblock eller annan vit fisk går också bra, färsk eller helt tinad)

ca 150-200 g goda små tomater

1 mindre purjolök

1 burk pesto genovese (gärna med tryffel), ca 135 g

ca 0,5-0,75 dl grädde – kan även bytas till creme fraishe

en näve riven parmesan

ev 1 paket bacon (att toppa med)

1 citron

salt, peppar

smör till stekning

Gör såhär:

Strimla purjolöken, fräs den fort i lite smör i en stekpanna – löken ska svettas och bli lite mjuk men inte få färg. Salta och peppra.

Lägg purjon i botten av en ugnsform. Badda av torsken med hushållspapper och lägg ovanpå purjon. Dela tomaterna – kläm gärna ut innanmätet/fröna så blir det mindre vätska i formen. Sprid sedan ut de urkärnade tomaterna i formen runt och på torsken. Salta, peppra och pressa över citron på torsken.

Blanda peston med grädde i en skål, börja med 0,5 dl och smaka – tycker du det smakar lagom med pesto så räcker det så,ta lite mer grädde om du vill dryga ut smaken lit. Smaksak helt enkelt.Häll sedan pestosåsen i formen – toppa med parmesan och in i ugnen. 220 g i mitten av ugnen, i ca 20 min, använder du termometer så ta ut fisken vid 52 grader.

Vid servering – stek baconet knaprigt och toppa fisken med. Servera med tex blomkålsris, blomkålsmos, broccolimos, stekta haricot verts eller vanligt ris/potatis för dom som vill det.

print

You may also like

2 comments

Christer Carlsson 2020-07-20 - 12:00

Hej Jessica !
Har du något bra recept på rödbetor…?

Reply
Christina 2020-07-16 - 22:44

Torsk, grön pesto med tryffel låter som ett delikat (inte sjukt ? alls) och intressant ? recept! Det ska provas till helgen. Stort tack!

Reply

Leave a Comment