Baconlindad viltfärslimpa med svamp och ostfyllning

by Jessica

Hej allihopa,

Igår svängde jag ihop detta till middag och det blev riktigt gott! Köttfärslimpa är ju klassisk husman och enkelt att laga. Nu hade vi vildsvinsfärs i frysen så det passade perfekt att göra en smarrig viltfärsliimpa.

Har man inte vildsvinsfärs så passar nötfärs eller blandfärs lika bra, det brukar ju vara lite enklare att få tag på.

Till viltfärslimpan serverade vi blomkålsmos , inlagd gurka och gräddig senapssås. Se recept för såsen nedan, väldigt enkel.

Ingredienser, ca 6 port

140 g bacon
650 g färs (vi hade vildsvinsfärs)
1,5 dl grädde
1 ägg
ca 100-150 g svamp (jag hade champinjon, men ta valfri svamp)
1 normalstor gul lök
2 dl riven ost (jag hade herrgård)
1 msk kalvfond*
1 msk kantarellfond*
Salt, peppar, timjan
ev klick dijon

*Ta den fond du har hemma – tex bara kalv/kött om det är vad du har. Även grönsaksfond går bra. Har du ingen fond så glöm inte att krydda lite extra.

Gör såhär:

Hacka lök och champinjoner, fräs dom i stekpanna några minuter tills löken är genomskinlig och svampen blivit mjuk. Salt och peppra.

Ta fram en bunke – tillsätt färs, ägg, grädde, ost, fond och den stekta svampen/löken. Tillsätt ca 2 msk torkad timjan och ev 1 tsk dijonsenap. Salta och peppra smeten ordentligt. Blanda till en jämn smet och häll upp den på en plåt med bakplåtspapper.

Forma färssmeten till en limpa. Linda bacon ovanpå och på sidorna (inget bacon på undersidan)., Peppra lite på färslimpan och om du vill så pensla baconet med lite smält smör blandat med soja, men inget måste.

Ställ in i mitten av ugnen på 200 g ca 30-35 min tills baconet har fått fin färg, Ta ut, låt svå ca 10 min och svalna innan du skär upp den, perfekt att fixa såsen då. Strössla ev över lite persilja vid servering!

Tips – dagen efter är köttfärslimpan löjligt god att skiva och ha på en fröknäckemacka med lite senap.

Gräddig senapssås Ingredienser, ca 4-6 port

ca 0,5-1 dl sky från köttfärslimpan (häll försiktigt av det från plåten ner i en stekpanna, sila skyn om det behövs.)

1 msk senap med låg sockerhalt (dijon eller tex slotts utan tillsatt socker)

3 dl grädde

1 msk kalvfond

salt, peppar

en liten klick smör

ev några droppar vitvinsvinäger för lite syra

Gör såhär:

Smält smöret i stekpannan, tillsätt senap och fond. Fräs nån minut och sen häll på skyn och grädde. Blanda runt och låt puttra på medelhög värme till grädden reducerat och blivit till önskad krämighet. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger (kan uteslutas dock).

print

You may also like

Leave a Comment