Erics grymma Carnitas – perfekt kalasmat!

by Jessica

Inlägget innehåller annonslänkar från Bagaren och kocken och Bodystore

Hej allihopa!

Vilken vecka jag hade förra veckan, jag fyllde 33 i onsdags och det har firats i flera omgångar. Lunch med kollegor, middag/hotell och utgång med bästa tjejkompisen och födelsedagslunch hemma med lite familj igår. Till den lunchen serverade vi detta – Carnitas (slowcooked och grillad fläskkarre)! Det påminner om pulled pork – men godare enligt mig. Det var maken som fixade detta och vi gör det lite då och då, så nu tjatade jag på honom att få skriva ner hans recept 🙂

Man kan göra carnitas på flera sätt – det är en mexikansk rätt från början där köttet marineras med cocacola förutom kryddor – vi skippar coca cola och använde apelsinsaft för lite sötma och syra – men även det kan uteslutas. Viktigast är att köttet kryddas ordentligt och att det tillagas under långtid – perfekt för slowcooker! Man kan givetvis även göra detta i ugnen på låg temp, ca 150 gr tills du har rätt innertemp beroende på köttets strl.

Har ni inte slowcooker så kan jag verkligen rekommendera det. Vi har ingen fancy variant, – men den är väldigt bra, prisvärd  och enkel från Electrolux- den hittar ni här (adlink). Populäraste märket är Crockpot (adlink) – de är betydligt dyrare men kan ha lite fler finesser, uppgraderar vi i framtiden blir det nog en sån! Det kommer nog bli fler slowcooker recept här framöver också.

Vi gjorde mycket mat eftersom det var för en del gäster – är ni färre så dela receptet på två bara 🙂 Det går bra att förbereda de flesta stegen dagen före dessutom så kan man göra det sista innan gästerna kommer bara.

Ingredienser för ca 8 port

2 kg benfri fläskkarré

1 gul lök

1 lime

saften från 2 apelsiner (kan uteslutas)

6 st vitlöksklyftor

Kryddblandning

3 msk mild paprika

2 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

1 msk oregano

1 msk spiskummin

1 msk hela kumminfrön

1 msk senapspulver (kan uteslutas)

valfri hetta – chiliflakes, cayenne, chilipasta efter smak, vi hade ca 1 msk chiliflakes

1 msk svartpeppar

Blanda samman kryddorna i en burk – detta passar till alla texmexrätter så kan användas till andra recept också), skippa salt, det tillsätts senare.

Gör såhär: 

Kläm ut saft av apelsin och lime i botten av slowcookern, häll i 2-3 dl vatten, klyfta löken och lägg i,  lägg ner fläskkarrén. Hacka vitlöken, lägg över köttet, strö över kryddblandningen över köttet.

Kör 6-8 h på low i slowcookern, köttet ska kunna falla sönder nästan. Tips är – Om köttet är magrare så räcker 6 h, är det mycket fett i så kan man köra upp till 8 h.

Lyft ur fläskkarrén och lägg i en ugnsform, sila köttskyn från slowcookern och häll i kastrull, koka ner den till ungefär hälften så att skyn blir mer koncentrerad.

(OM DU VILL FÖRBEREDA DETTA I FÖRVÄG, så kan du göra hit dagen innan. När köttet är klart i slowcookern så ställ in köttet i en ugnsform, täck med folie och in i kylen till nästa dag. Spara skyn i en kastrull och täck över i kylen.)

Dra isär köttet, det ska inte vara finstrimlat som pulled pork utan grövre bitar som på bilden till receptet.

Häll över 1-2 dl av den nerkokade skyn på det strimlade köttet (spara lite sky så använd inte upp allt) och salta efter smak och blanda runt i formen. Toppa gärna med lite fibersirap (adlink) – kan uteslutas men hjälper till att karamellisera köttet lite. Det räcker med kanske 2 msk fibersirap så det är inga mängder.

Kör in ugnsformen i ugnen på Grilläge (225-250 g) i ca 5 min.  Ta ut formen och blanda runt köttet. OM det känns torrt – tillsätt mer vätska från den nedkokade skyn. Är det fortfarande saftigt behöver ingen mer vätska tillsättas utan ställ bara in i ugnen igen och grilla på ca 5 min till. Man vill får lite krispig yta.

Ta ut, smaka av och salta mer vid behov, gärna med flingsalt.

Det låter avancerad – men detta sköter sig själv till stor del och är SÅ HIMLA GOTT!

Serveras med tex hackade grönsaker, salsa, creme fraische/gräddfil/aioli, riven ost, stekt majs (ej lchf), steka svarta bönor (ej lchf) med vitlök, nachochips/tortillabröd för dom som äter det.

Dessa tillbehör passar också (tryck på länk för att komma till recept)

Här ser ni lite av lägenheten också, innan gästerna kom över 🙂

print

You may also like

2 comments

Camilla Scott 2019-10-02 - 12:23

Hej! Om man är nyfiken och vill laga denna härliga rätt men har ingen slowcooker, hur länge ska den tillagas i en vanlig ugn och hur många grader då??

Reply
Zzz 2019-08-17 - 16:42

x

Reply

Leave a Comment