Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
LunchMiddagRecept

Halloumi & Portabelloburgare

av Jessica 2017-12-12

Dagens grymma lunch bestod av detta – halloumiburgare toppat med krispig grönkål, aioli, avocado, gurka och snabbpicklad rödlök. Som ”bröd” använde jag stekta portabellosvampar. Det blev såååå bra! Vid det här laget vet ni nog att jag älskar halloumi, men man kan ju givetvis välja kyckling, kött eller något annat vegetariskt alternativ.

Detta måste ni testa!

Ni kan ju såklart toppa med vad ni vill men här kommer recepten på det jag åt. Börja med rödlöken, den tar längst tid även om detta blir en snabb variant.

Snabbpicklad rödlök: 

1 normalstor rödlök

3 dl vatten

0,5 dl vitvinsvinäger (eller ättika)

2-3 msk sötning (jag använde sötströ)

Salt, peppar

Gör såhär:

Skiva löken tunt, jag använde mandolin. Koka upp vatten, vinäger, sökning, salt och peppar. Lägg löken i en skål, häll över vätskan. Låt stå och dra, helst minst en halvtimme men det går med kortare tid också. Förvara i glasburk några dagar i kylen om ni får nåt över.

Snabb aioli:

1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)

ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet

En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället)

En liten klick dijonsenap efter smak

1-2 vitlöksklyftor

salt, peppar

Gör såhär:

Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt  i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!

Portabellosvampen / ”hamburgerbrödet”

2 portobellasvampar per person

Olja till stekning

Salt

Peppar

Ev lite sesamfrön till att toppa med

Gör såhär

Peta försiktigt bort ”foten” på svampen och gröp ur de svarta fårorna (glömt vad det heter?) På insidan med en sked. Skölj INTE av svampen med vatten utan borsta bort ev jord.

Hetta upp olja i en panna (smör kommer bara brännas, så jag körde rapsolja – ghee eller kokosolja kan funka bra också). Stek svampen på båda sidor, ca 3-4 min per sida så dom är genomstekta, salta och peppra, lägg av på hushållspapper.

Halloumiburgare

Ca 2 halloumiburgare per person (50-60 g styck, hittar ni inte runda halloumiburgare i butik så köp en vanlig förpackning och skiva upp 1 cm tjocka skivor)

Smör till stekning

Gör såhär

Stek burgarna i smör på medelhög värme, vänd efter 3-4 min när ena sidan blivit gyllene och lite krispig, stek lika länge på andra sidan. Håll koll så dom ej bränns, det kan gå fort.

Krispig Grönkål:

Ett par nävar grönkålsblad utan stjälk

Salt, peppar och en klick smör

Gör såhär

Hacka/riv grönkålen i lagom stora bitar, Lägg i en stekpanna och fräs i smör (eller olja) ett par min tillsammans på ganska hög värme så grönkålen blir mörkt grön i färgen och lite krispig, rör runt under tiden. Dra av plattan och salta och peppra.

Nu så, bara att montera burgare!

Jag tog en portabellosvamp som botten, på med en klick aioli, två skivor gurka, ett par skivor avocado, halloumin, grönkål, rödlöken en klick till aioli och sen portabello som ”lock”. Steösslade över några sesamfrön för syns skull. Viss blev den fin? Fast ja, man behövde äta med kniv och gaffel – lättast så.

Hoppas det smakar!

print

aioliburgarehalloumipicklad rödlökportabellosvampvegetariskt
0 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Kålrotsrösti / LCHF rösti
nästa inlägg
Varm kycklingsallad – Restfest!

Du kanske också gillar

Veckomeny 4

2015-07-14

Dagens vegolunch; Blomkålstek, halloumi och dillmajonnäs

2018-02-27

Snabbtips: Råkorv med blomkålsmos och smörstekt spenat

2015-05-06

Mejerifri Chiapudding med chokladsmak

2016-08-13

Kryddiga Lammfärsbiffar, Fetaostgratinerad paprika och Raita

2015-01-27

Jordgubb & Vattenmelonsglass (Vegansk & Paleo)

2018-06-02

Färsfylld rund zucchini

2016-04-26

Vegetarisk Blomkål och linsgryta

2018-01-22

Ugnsbakat fläsklägg

2016-10-22

Ugnsgrillad baconkyckling och blomkålspilaff

2015-02-18

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo