Tjockkockens Lasagne med ostcreme

by Jessica
Tjockkockens lasagne

Igår var det dags för söndagsmiddag igen – som jag sagt tidigare, bästa matlagningsdagen på veckan. Efter en fullspäckad helg med dejtnight på fredagen, lunchbjudning hos Erics mammas väninna på lördagen sen även ett födelsedagsfest för min bästa vän med restaurangbesök och himla massa vin på söder så var vi lagom möra i kroppen igår.

Efter en sån händelserik behöver man verkligen en middag som denna. Jag menar, vem älskar inte lasagne? Det blev verkligen gudomligt gott och slår tom vanlig lasagne. Helt klart ett av mina favoritrecept!

Detta recept blir ca 6 portioner, funkar perfekt i matlåda och går bra att frysa.

Ingredienser Köttfärssås:

700-800 g nöt eller blandfärs

2 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor

ca 600 g krossade tomater

1 selleristjälk

1 morot (kan uteslutas)

1 paket bacon/pancetta (140 g)

2-3 matskedar tomatpuré

Bong Scharlottenlöksfond (kan uteslutas)

Salt, svartpeppar, rosmarin (torkad eller färsk), basilika (fryst eller färsk)

2 lagerblad

smör till stekning

 

Gör såhär:

Börja med att hacka morot, lök, selleri och bacon i småbitar.

Fräs först baconet i botten av en gryta, det ska bli lite knaprigt nästan så alla smaker kommer ut. Häll i den hackade moroten, lök och vitlök. Blanda runt och låt fräsa tillsammans några min. Tillsätt köttfärsen och selleri och blanda runt. Häll i krossade tomater, tomatpuré, en skvätt fond och 2 lagerblad. Krydda med salt och peppar.

Blanda i rikligt med basilika och rosmarin efter smak. Låt sedan köttfärssåsen stå och puttra minst 30 minuter.

Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.

image

 

Lasagneplattor:

7 ägg

250 g philadelphia

5-6 msk fiberhusk

1 kryddmått salt

ca 2-3 msk olivolja

Gör såhär:

Vispa med elvisp till en jämt smet. Låt svälla några min och vispa runt på nytt. Fördela halva smeten var på varsin plåt med smörjt bakplåtspapper (gned in lite olivolja på bakplåtspappret också så smeten lättare lossar).

Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så tunt som du kan. Det är lite knepigt och jag är ingen hejare själv på det, men det behöver inte vara perfekt!

Kör in i ugnen på 150 grader i 12-13 min. Ta av översta bakplåtspappret och låt pastaplattan svalna lite.

 IMG_20160109_181037

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mina mindre vackra LCHF-lasagne plattor. Skar till kanterna lite och gjorde två stora lasagneplattor av dessa. Använder du en mindre form så dela dom i mitten så du får 4 plattor.

Ostcreme:

ca 150 g philadelphia

3-4 msk grädde

2-2,5 dl riven ost

vitpeppar, svartpeppar + lite salt

Tips, dubbla gärna mängden i receptet om ni vill ha extra mycket ostcremé – för så gott blir det!

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser i en skål, det ska var en tjockare creme och inte en rinnig sås, så ta i lite grädde i taget till rätt konsistens.

 

 

Lasagnen:

Lägg ett lager köttfärs i botten, på med en lasagneplatta, klicka på ostcreme och börja om. Köttfärs, Platta, Ostcreme. Toppade sedan med sista köttfärsen och riven ost.

In i ugnen ca 15-20 min på 200 grader tills osten fått fin färg. Låt lasagnen stå ca 10-15 min innan du börjar skära upp bitar. Servera mer lite tex grönsallad!

image

 

 

 

IMG_1329[1]

print

You may also like

19 comments

sara s 2020-03-08 - 10:14

Om man vill göra plattorna i förväg och kanske inte ska använda dom på ett par dagar. Har du något tips på hur man ska förvara dom?
Kvar på bakplåtspapperet, i en påse i kyl, i frys, utan papper…???

Reply
Maritha Malmqvist 2020-05-05 - 20:53

Jag gör ofta plattorna ena dagen och själva lasagnen nästa – då känns det helt ok! Däremot delar jag upp plattorna på te plåtar. De räcker för mig till tre lasagner. Jag rullar ihop plattorna på bakplåtspappret och förvarar dem i kylen.

Reply
Marcus 2019-01-23 - 14:11

Har du kommit på detta recept och lasagneplattorna själv? Väldigt gott!

Reply
Jessica 2019-01-30 - 13:35

Plattorna är inspirerade av LCHF-gurun Åse´s (56kilo) grundrecept men med vissa ändringar. Ostcremen och köttfärsåsen är mitt eget påhitt.

Reply
Anette Hammer 2019-01-20 - 21:16

Du lade in receptet på min 50 årsdag fick jag se. ?

Reply
Jessica 2019-01-30 - 13:34

Stort grattis i efterskott! 🙂

Reply
rosine 2018-11-11 - 00:10

Jag har lagt in receptet i kostbevakningen. Hela receptet är 77 g kolhydrater. Uppdelat på 6 portioner blir det 12,8 per person. 7% energiprocent. Kan gå att klämma in i strikt LCHF om dagens övriga måltider innehåller max 7,2 kh tillsammans. Om man äter måttlig lchf (enligt kostdoktorns definition) är det inga problem

Reply
ANNIE 2016-12-17 - 20:34

Hej. Hur är den att frysa in?

Reply
Jessica 2016-12-20 - 14:44

Det går bra! 🙂

Reply
Anna 2016-01-10 - 14:52

Hej!
Jag är helt ny på detta LCHF, äter strikt. Hur mycket ska man räkna på denna Lasagnen?

Reply
Jessica 2016-01-10 - 19:37

Äter du strikt då ska du strunta i såna här recept med många komponenter och ingredienser. Blir lätt för många kolhydrater. Lägg in alla ingredienser i kostbevakningen.se å räkna ut vad det blir.

Är du dessutom ny på LCHF så ska du inte krångla till det. Börja på att läs på om det. Har du precis börjat skulle jag inte rekommendera strikt kost (om det inte är av medicinska skäl, allvarligt sockerberoende eller diabetes). I strikt kost platsar mest en bit kött/fisk/fågel, en klick kryddsmör/majonnäsbaserad sås och ev lite ovanjordgrönsaker som tex lite kokt broccoli eller spenat. Väldigt okomplicerat och inte så varierat. Det är en av anledningarna att jag inte äter strikt hela tiden, det är för tråkigt för mig 🙂

Reply
rosine 2018-11-11 - 00:11

Jag har lagt in receptet i kostbevakningen. Hela receptet är 77 g kolhydrater. Uppdelat på 6 portioner blir det 12,8 per person. 7% energiprocent. Kan gå att klämma in i strikt LCHF om dagens övriga måltider innehåller max 7,2 kh tillsammans. Om man äter måttlig lchf (enligt kostdoktorns definition) är det inga problem

Reply
Anne 2015-06-02 - 19:13

Se till att ha gott om tid när ni lagar denna rätt. Supergod

Reply
Jessica 2015-06-09 - 10:58

Det tar lite tid som du säger, men helt klart värt det 🙂

Reply
Susanne 2015-04-28 - 07:37

Har testat receptet, fantastiskt gott. Men lasagneplattorna har jag testat att göra annat med också. Har tagit hela plattan, utan att dela upp den i bitar, gjort tonfiskstuvning och räkstuvning. Lagt stuvningen på plattan och rullat ihop som en jättecrepe. Lagt i en form och strött på riven ost för att sedan gratinera i ugnen, blev superbra. Serverade med en vanlig grönsallad till.

Reply
Fler Middagstips – Veckomatsedel! | Tjockkocken 2015-03-23 - 15:00

[…] Lasagne med smak av Grekland  eller  Köttfärslasagne med ostcremé […]

Reply
Laxpasta (i uppdaterad version) | Tjockkocken 2015-02-24 - 09:34

[…] Gjorde egen äggatelli (mitt namn på LCHF-pasta, se skålen längst upp). Använde detta recept på pastan och strimlade med pizzaskärare: https://www.tjockkocken.se/kottfarslasagne-med-ostcreme/ […]

Reply
Lax och Sparris-Pasta | Tjockkocken 2015-02-11 - 19:58

[…] pastan, så den hinner svalna lite och ställ åt sidan. Recept till pastan hittar ni här:  (https://www.tjockkocken.se/kottfarslasagne-med-ostcreme/) bara att strimla den till tagliatelle (eller Äggatelli som jag kallar det då det faktiskt inte […]

Reply
Bianca 2015-02-04 - 10:27

Wow, ser otroligt gott ut! Älskar gratäng med Philadelphia så detta är ju bara fullträff.

Reply

Leave a Comment