Mjuk Pepparkaka LCHF

by Jessica

Hej!

Nu när det börjar röra sig mot första advent så blir jag mer och mer sugen på jul. Vill julpynta hemma, slå in julklappar, laga massa god mat och baka! Det sistnämnda är jag ju dock ingen höjdare på, men jag försöker gärna. Ibland blir det dock väldigt lyckat och igår var ett sånt exempel när jag försökte mig på att baka en lchfvänlig mjuk pepparkaka. Det finns massor av liknande recept men jag ville ha ett smidigt, utan massa krångliga ingredienser och att det ska enkelt att baka. Denna blev så god!

Jag gjorde en ”mindre” kaka. Använde denna runda form med 15cm i diameter (adlink). Då blev kakan hög och fin. Det går säker kanon med en avlång form.

Hann ej ta så fina bilder då det var väldigt mörkt men lär hinna baka denna igen innan jul så kommer säkert nya bilder. Om ni testar så skriv gärna vad ni tyckte!

Detta skulle jag säga blir 8-10 bitar, servera med det lite vispad grädde och ev lite lingon.

Ingredienser,Mjuk Pepparkaka, LCHF

3 ägg

0,5 dl sötströ eller annan valfri sötning

2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

0,5 msk fiberhusk

1,5 msk pepparkakskrydda (finns färdigblandad från Santa Maria bland annat)

1/3 tsk vaniljpulver

En nypa salt

75 g smör

ca 1,5 dl creme fraiche (140 g)

 

Gör såhär:

Ta fram 3 skålar.

Skål 1: Vispa ägg och sötning med elvisp, gärna några minuter så det blir en fluffig smet.

Skål 2: Blanda de torra ingredienserna, mandelmjöl, salt, vaniljpulver, pepparkakskrydda, bakpulver och fiberhusk.

Skål 3: Smält först smöret i en kastrull, vispa creme fraishe och det smälta smöret till en fast kräm med elvispen.

Häll nu i de torra ingredienserna och smör/creme fraishen i äggsmeten. Blanda runt med en slickepott eller liknande. Liksom vik ihop smeten så inte all luft försvinner. Smaka av smeten – om du tycket att du vill ha mer sötning så tillsätt det eller mer pepparkakskrydda. När smeten är jämt blandad så smöra formen. Häll i smeten och in i ugnen på 175 grader i ca 35-40 min. Känn med en sticka i mitten, stickan ska vara torr. Då är kakan klar. Låt svalna innan ni hugger in. Jag skivade upp den och förvarar i kylskåpet – borde gå att frysa men har ej hunnit testa.

Tips: Denna kaka är väldigt enkel, vill man så kan man ju prova smaksätta med lite lingon eller valnötter i smeten eller varför inte lite apelsinskal.

print

You may also like

7 comments

Annelie 2019-12-08 - 20:12

Bakade denna idag . Så fantastiskt god. Tog lite pofiber i formen ovanpå smöret och kakan lossnade fint . Tack för detta recept 🙂

Reply
Anna 2018-12-15 - 13:49

Vansinnigt god! Tack för detta recept! Jag ökade mängden med ca 1/4 då jag tog en avlång form som rymmer lite mera. Det enda var att det var lite svårt att få ur den ur formen. Nästa gång bröar jag nog med lite mandelmjöl ev blandat med lite pepoarkakskryddor. ??

Reply
Jessica 2019-01-30 - 13:37

Vad roligt att du tyckte om den! 🙂

Reply
patrik 2018-12-10 - 08:52

Denna kanske vore något.

Reply
Kristin Vedin 2018-12-01 - 14:45

Grädde istället för CF ?

Reply
Anonym 2018-12-01 - 14:44

Grädde istället för CF ?

Reply
Jenny 2018-11-30 - 09:01

Skulle man kunna byta ut pepparlakskryddan mot saffran och göra saffrans kaka på detta recept?

Reply

Leave a Comment