Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Lunch

      Microtoast

      2021-01-30

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Guldkyckling med myntablomkålsris

      2021-02-06

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Flintastek med sötpotatissallad

av Jessica 2017-05-09

Sol i sinne, Grilla inne – lite så var vår idé igår hemma. Då maj-vädret här i Stockholm spökar rejält med både vårvärme och snöhagel så får man göra det bästa av situationen och skippa grillpremiären ute och istället hålla sig inomhus. Var riktigt sugen på sommarmat igår så vi körde grillmat inomhus helt enkelt.

Jag gjorde en kanongod potatissallad med sötpotatis – som jag skrivit förut så är inte sötpotatis LCHF men funkar bra för de som äter liberalt eller bara äter lågkolhydratskost för hälsans skull. Sötpotatis innehåller många nyttigheter men en del kolhydrater. Vill man ha ett LCHF-alternativ så tipsar jag om falsk potatissallad gjord på zucchini (LÄNK).

Sötpotatissallad, ca 4 port

ca 3 normalstora sötpotatisar (ca 6-700 g)

1 liten rödlök

ca 1 dl creme fraishe

ca 4-5 msk majonnäs (kan uteslutas, ta mer creme fraishe)

ca 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)

salt, peppar

Persilja, gräslök (färsk eller fryst)

en skvätt pressad citron

ca 1-2 tsk mild senap

Gör såhär:

Skala och dela sötpotatisen i bitas. Koka mjuk, tar ca 7-10 min beroende på hur stora bitar du gör. Tänk konsistensen på vanlig kokt potatis. Låt svalna nästan helt. Tärna sötpotatisen något och blanda ner i en bunke med finhackad rödlök,. Blanda ner majonnäs och creme friashe, ta lite i taget tills du får det så krämigt du vill ha. >Smaka av med örter, salt, peppar, senap och citron. Ha ev i vitlök. Låt stå i kyl innan servering så smakerna hinner sätta sig.

Man kan ju även variera smakerna – tex uteslut senap och hacka i lite kapris och ärtskott eller lite purjolök och chili. Oavsett är det kanongott till grillat!

18386864_10154460651430887_825332152_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flintastek i ugn, ca 4 port

ca 1 kg okryddad flintastek (tänk på att en del vikt försvinner pga ben)

salt, peppar, valfria örter och gärna pressad vitlök

en skvätt oliv eller rapsolja

Gör såhär: 

Låt köttet ligga framme så det inte är kylskåpskallt först. Blanda oljan tillsammans med kryddorna och vitlök. Smörj in köttet rikligt i blandningen. Placera köttet på en plåt med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på ca 225 g grilläge och kör ca 15 min så köttet får fin yta. Ta ut plåten, vänd köttet och kör ca 10 min till. Låt vila några min innan du skär upp köttet.

18386884_10154460681675887_143195091_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De andra tillbehören vi hade till middagen var smörstekt halloumi vilket verkligen har blivit en gravidcraving för mig samt en fräsch fetaoströra, smörstekta haricot verts och körsbärstomater. Hur jag gör dessa tilbehör hittar ni nedan:

Smörstekt halloumi, ca 4 port

200 g halloumi

smör till stekning

Gör såhär: Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Om det är en halloumi med mycket vätska (varierar mellan olika märken) så badda av skivorna med lite hushållspapper för bättre resultat. Hetta upp en stekpanna, klicka i en klick smör och stek va 3 min på varje sida på medelhög värme. För att halloumin ska få lite fin yta så vänd inte för tidigt utan låt dem få ordentligt med färg.

18447734_10154460651455887_412486356_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkel fetaoströra, ca 4 port 

200 g fetaost

ca 3-4 msk creme fraishe (kan bytas mot tex turkiskt yoghurt)

ev en vitlöksklyfta

en näve superfinhackade eller mixade soltorkade tomater alternativt 2-3 msk creme av soltorkade tomater (tex Zeta har en supergod)

salt, peppar

Gör såhär:

Mosa fetaosten med en gaffel, blanda ner creme fraishe, tomatcremen/mixade tomater och smaka av med salt och peppar. Vill man ha lite sting så ha i lite vitlök. Passar superbra till grillat kött och kyckling i sommar.

Smörstekt Haricot verts, ca 4 port

250-300 g färska haricot verts (frysta går bra men passa på att köpa färska när det ändå är säsong)

smör till stekning

Gör såhär:

Hetta upp en stekpanna. Lägg i haricot verts och en rejäl klick smör och fräs på medelhög värme några minuter. Använder man färska så räcker de med ca 5 min så att de får lite yta och blir krispiga.  Släng på lite flingsalt och svartpeppar vid servering.

18387110_10154460651570887_173544356_n

print
FetaoströraflintastekGrillahalloumiköttpotatissalladsötpotatistillbehör
0 kommentarer
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Örtiga kycklingbiffar med fetaost och ugnsrostad kålrot
nästa inlägg
Vegofredag; Himmelsk halloumi med vaxbönor och dragonmajonnäs

Du kanske också gillar

Mix-köttgryta med Blomkålsmos

2015-01-29

Dagens husman; Råstekt kålrot, falukorv och ägg

2018-04-25

Ostfylld & Baconlindad Kyckling med örtsmör

2015-07-23

Kräftskiva a´la Tjockkocken

2015-08-31

Pestokryddade kycklingjärpar med trädgårdssallad

2019-06-24

Halloumistroganoff (vego)

2017-09-14

9 Baconfavoriter

2016-01-29

Prästostpaj

2016-06-19

Snabb tomatsoppa med höstfeeling

2017-09-22

Veckomeny 6

2016-09-11

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo