Örtiga kycklingbiffar med fetaost och ugnsrostad kålrot

by Jessica

Äntligen nytt recept! Dom kommer allt mer sällan nu, men ni som hängt med på Instagram vet ju att jag just nu är gravid och då har inte orken eller inspirationen varit på topp. Jag ska skriva ett eget inlägg om just graviditeten och hur jag ser på kosten denna magiska tid eftersom många frågat, så håll ut.

Tillbaka till dagens middag. Idag testade jag att göra biffar kycklingfärs, smaksatt med fetaost, vitlök och örter (salvia och oregano). Supergott och fräscht. Jag serverade detta med ugnsrostad kålrot och en krämig tzatziki. Enkelt och tokgott! Nu gjorde jag en stor sats biffar, halvera receptet om ni vill göra färre biffar.

IMG_20170501_180702

Örtiga Kycklingbiffar med fetaost, ca 12 st stora (6 portioner)

1 kg kycklingfärs

2 ägg

150 g fetaost

2-4 vitlöksklyftor

Valfria örter (jag tog torkad oregano och salvia)

Salt, peppar, lökpulver

En skvätt tamarisoya (kan uteslutas)

Smör till stekning

 Gör såhär: 

Blanda färs, ägg och fetaost. Krydda smeten rejält med örter, salt, peppar och lökpulver. Ett bra motto på just kycklingfärs är ”när du tror att du har kryddat tillräckligt – krydda lite till”. Så var inte rädda för kryddorna för kyckling behöver alltid mer kryddor än tex lammfärs/nötfärsbiffar.

Blöt händerna i kallt vatten, forma biffar. Jag gjorde 12 stora biffar men det går lätt att göra ca 15-20 st mindre. Bryn biffarna ca 2-3 min i smör på varje sida i en het stekpanna så de får fin färg. Lägg över i ugnsform och kör ca 15 min på 200 g så dom blir klara (mindre biffar kan behöva något kortare tid).

IMG_20170501_184808

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till biffarna serverade vi ugnsrostad kålrot, den påminner väldigt mycket om ugnsrostad potatis men är lite bättre för oss som vill köra lågkolhydratskost. Jag blev supersugen på det efter jag såg min kära vän Lesscarbs (LÄNK) äta det häromdagen.

Idag rostade vi även 2 morötter med kålroten men det kan man utesluta om man vill ha det striktare, för oss som äter morot är det dock supergott!

IMG_20170501_174352

Ugnsrostad kålrot, ca 4 port

2-3 kålrötter, välj lite mindre

2 morötter (kan uteslutas)

Olivolja

Salt, peppar

Ev några krossade vitlöksklyftor

Gör såhär: 

Skiva kålrot till halvmånar / klyftor. Lägg på plåt, droppa över olivolja, salta och peppra. Släng på några vitlöksklyftor (min karl är tokig i vitlök, så är man inte det så kan man utesluta det). In i ugnen ca 30-45 min i 200 g, tiden beror lite på din ugn och hur tjocka skivor av kålroten man gör.

IMG_20170501_184825

 

Till detta blev det en krämig tzatziki (LÄNK) men man kan. Ju även ha en fräsch aioli som sås tex.

Detta blev en perfekt första maj middag! Hoppas ni alla haft en fin Valborg och långhelg.

IMG_20170501_185334

 

print

You may also like

1 comment

Nivea 2018-02-02 - 22:20

Jättegott och enkelt, trodde jag inte skulle lyckas med biffarna men det gick galant. Tack så mycket för ett härligt recept!

Reply

Leave a Comment