Fransk Kycklinggryta

by Jessica

Innehåller annonslänkar

Hej allihop!

Denna smarriga gryta gjorde jag förra helgen och rekommenderas stark, varför inte köra en kycklinggryta som söndagsmiddag? Varför kallar jag den fransk då? Jo, främst för att den har fyllig smak från bland annat Dijon senap, svamp, timjan och dragon. Detta är kanon och göra några matlådor av. Servera med tex ett fluffigt blomkålsris.

Jag passade även på att inviga min ursnygga nya Le Crueset gjutjärnsgryta från Bagaren och Kocken (LÄNK) . Så kul med lite färg i köket!

Passar även på att tipsa att Bagaren och Kocken just nu har massor av Le Crueset produkter på rea om ni planerat att införskaffa nya grytor, salt och pepparkar, gratängformar osv. Själv har jag två grytor och två gratängformar från just det märket och älskar dom, man ska satsa på bra kvalitet i köket. De gratängformar jag har hittar ni HÄR (LÄNK), söker ni även på tex sökordet ”gratäng” här i bloggen så hittar ni mina röda formar på nästan alla bilder, dvs, dom är välanvända hemma hos oss men så grymma!

Här hittar ni hela Bagaren och Kockens utbud av Le crueset (LÄNK).

Fransk Kycklinggryta, ca 4-6 port; 

Ca 800 g kycklinglårfilé (andra benfria kycklingdelar går bra)

Ca 300 g kastanjchampinjoner (eller valfri svamp)

1 morot

1 gul lök

1-2 stjälkar selleri

3-4 vitlöksklyftor

2-3 msk tomatpuré

2-3 msk Dijonsenap (eller önskad mängd)

2-3 msk kycklingfond (alt grönsaksfond)

3 dl syrad grädde (byt mot 2 dl grädde + 1 dl creme fraiche alt kokosgrädde och en skvätt pressat citron)

Salt, peppar, timjan, dragon och ev salvia

Smör till stekning

 

Gör såhär: 

Skär kycklingen i grytbitar, salta och peppra, bryn kycklingen i smör några min så den får lite stekta, behöver inte vara helt genomstekt. Lägg kycklingen åt sidan. Hacka lök, vitlök, morot och selleri och fräs i grytan med smör några min. När löken blivit genomskinlig, så klicka i tomatpuré, dijonsenap och kycklingfond och blanda runt. Slå i den syrade grädden och smaka av såsen med örter, jag använde just timjan, salvia och dragon (välj själv om ni använder färska/frysta eller torkade örter) samt salt och peppar. Låt såsen puttra ihop några min och lägg sedan ner kycklingen.

Skiva svampen och lägg i en torr stekpanna, fräs på medelvärme tills vätskan i svampen avdunstat och klicka i lite smör, svampen ska bara få lite färg och häll sedan ner även svampen i grytan. Låt allt puttra samman 15-20 min tills kycklingen är helt klar och såsen känns krämig och servera direkt.

17793067_10154364821010887_242694222_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17793450_10154364821395887_1300490828_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I samarbete med Bagaren och Kocken. 

print

You may also like

2 comments

Anonym 2019-04-13 - 23:14

vill inte vara med längre

Reply
Therese 2017-04-12 - 18:16

Hej! Ramlade in här och såg att ni ska ha bebis ca en månad innan oss, grattis!
Jag äter lchf under graviditeten och även innan jag blev gravid. Kämpar dock med ett konstant dåligt samvete och oro för att kosten på någotvis ska påverka bebis negativt. Nyfiken på hur du tänker och känner som är i samma situation?
Mvh
Therese

Reply

Leave a Comment