Tjockkockens LCHF-pizza

by Jessica

Oftast när jag gör pizza hemma så gör jag min vanliga ostpizza i ugn men igår var jag sugen på att få en ”brödbotten”. Jag svängde därför ihop denna varianten och efter att även herrn i huset gillade den så tänkte jag att receptet borde upp på bloggen också. Denna botten gick snabbt att göra och blev neutral och bra i smaken. Jag gillar inte bakade bottnar med mandelmjöl (smakar blöt sockerkaka typ, haha) men pofiber funkade bra. Botten ger brödkänsla och kanterna blir vackra och krispiga. Klart det aldrig går att jämföra med riktig pizzadeg, vem försöker vi lura, men bra substitut och man slipper uppsvälldheten.

Iallafall, Receptet blir en rund (eller ja, jag försökte) pizza lagom för två personer med mycket topping.

Pizzadeg, 2 portioner, 1 pizza*

2 ägg
2 msk olivolja (går säkert bra med raps eller neutral kokosolja också)
100 g Philadelphia (naturell cream cheese)
120 g riven ost (jag använde herrgård)
1 dl pofiber
1 nypa salt.

Gör såhär:

Knäck äggen i en skål, vispa med elvisp nån minut tills dom har blivit skummiga, tillsätt övriga ingredienser och vispa noga så det inte är några klumpar från pofiber eller Philadelphia. Låt smeten stå nån minut och svälla ihop sig.

Ta fram en plåt med ugnsplåtspapper, klicka ut smeten och forma den rund och platt (ca 0,5 cm tjock) med en slickepott. TIPS! Spola slickepotten i kallt vatten innan så brukar det gå lättare att breda ut när smeten är rätt kletig.

Förgrädda i ugn i ca 10-12 min i 200 g. Botten ska få lite färg och kännas fast.

Under tiden kan du förbereda fyllningen. Finns inga gränser när det gäller pizzafyllning tycker jag så våga prova er fram.

Ta ut pizzadegen ur ugnen och bre på tomatsås, antingen gör egen som ni kokar ner (godast helt klart) eller gör min snabba fuskvariant av tomatpuré, den hittar ni HÄR (Länk)

Min toppingen fick bli tunna skivor tryffelsalami, skivad färsk mozzarella (badda av lite vätska innan), tunt skivade små färska champinjoner, strimlad soltorkad tomat, kronärtskockshjärtan (inlagda, låt rinna av, badda av lite vätska  och skär i kvartar). Lägg på all topping, in i ugnen i ytterligare 8-10 min och ta ut. Servera genast och toppa gärna med lite färsk ruccola eller basilika vid servering.

Pizzan går bra att skära eller klippa i bitar och gick även bra att micra dagen efter. Hoppas ni gillar den, ha en fin dag!

*Det går bra att göra dubbel smet om man vill ha en hel plåt. Förgrädda lite längre – ca 20 min till den fått fin färg. Jag tog ut botten och vände den, gräddade även andra sidan 5 min innan jag la på toppingen. 

IMG_20170617_213541

Som hel plåt – dubbla smeten

 

 

 

print

You may also like

6 comments

Annlouisr 2018-09-19 - 09:39

Jättegod pizzabotten.Vet du hur många kollisar det är.

Reply
Lasse 2018-07-03 - 17:00

Har du osten i degen eller ovanpå?

Reply
Anonym 2017-08-06 - 17:58

Verkligen god pizzabotten, tack för att du delar med dig

Reply
Kajsa 2017-07-22 - 18:47

Hej! Tack för toppenrecept igen, provade pizzan och den blev kanon!? Synd att det bara var jag hemma och fick smaka detta goda… Funkar den att frysa in?

Reply
Liisa 2017-07-07 - 19:39

Riktigt bra substitut! Tack för receptet på pizzadegen som funkar!

Reply
Patsy 2017-06-21 - 15:00

Åh denna ser väldigt god ut!! Hitills har jag provat omelett-botten och blomkålsbotten men det gör jag aldrig om. Måste testa denna!

Glad midsommar till er!

Reply

Lämna ett svar till Annlouisr Cancel Reply