Mör fläskkotlett, brysselkålsmos, stekt lök och gräddsås.

by Jessica

 

Idag fick det bli lite stadig husmanskost till middag. Gillar såna här enkla och rena middagar, utan en massa ”lull lull”. Förstår ni vad jag menar då? Ni vet man tittar ner på tallriken och behöver inte gissa vad det är. Mos, kött och sås – precis som mamma brukade laga. Sen gäller det att variera den typen av middagar och testa något nytt. Ni som dock brukar läsa min blogg vet att även jag gillar och krångla till det vid vissa tillfällen, men ibland är det godast med det enkla. Jag gillar all typ av matlagning helt enkelt! Mina 3 timmarsmiddagar passar sig dock inte nåt vidare på en vanlig vardagkväll.

Jag är faktiskt inte något fan av brysselkål vanligtvis. Tror det kan vara att jag inte ätit det tillräckligt många gånger. Idag testade jag dock att för första gången göra mos av brysselkålen. Det blev supergott och sambon var helt lyrisk. Detta mos skulle passa superbra till tex pannbiff/köttbullar/köttfärslimpa men var även kanon till fläskkotlett.

IMG_20151015_190309

Möra kotletter, 4 port:

4 st kotletter

salt, peppar

en klick smör

1 köttbuljongtärning (gärna eko) eller ett par msk köttfond

ca 1 l vatten

 

Gör såhär:

Börja med kotletterna för dom tar längst tid om man gör på detta sätt. Salta och peppra på båda sidor. Bryn i en het stekpanna med en klick smör någon minut på varje sida, bara så att kotletterna får lite stekyta. Koka upp vatten i vattenkokare och häll över köttet. Smula ner buljongtärningen eller tillsätt fond.

Låt puttra minst ca 20 min, häll på er vatten om det kokar bort för mycket samt vänd på köttet ett par gånger. Ju längre du kokar köttet desto mörare blir det såklart. Nu gjorde jag vardagsvarianten, men låter du det så 1-2 timmar så kommer kotletten bara falla isär i munnen.

IMG_20151015_191616

Brysselkålsmos 3-4 port:

500g färsk brysselkål

ca 50-75 g smör

en liten skvätt grädde

salt, svart & vitpeppar

IMG_20151015_193217

Medan köttet står och puttrar så gör du i ordning brysselkålen. Skär av en bit av den grövsta stammen. Då ramlar ytterska grova bladen av. Skölj kålen i ett durkslag så du får bort eventuell jord. Lägg ner i en gryta med lätt saltat hett vatten. Koka ca 8-10 min så brysselkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt kålen droppa av i durkslag.

Dela gärna i mindre bitar och lägg i matberedare tillsammans med en klick smör, salt och peppar. Kör igång matberedaren och mixa någon minut. Tillsätt mer smör och en skvätt grädde. Kör tills du fått en moskonsistens.

Gräddsåsen just här var enklast möjliga. Ta upp kotletterna ur stekpannan, den mesta av vätskan kokar bort (häll annars av om det är för mycket). Slå på 2-3 dl grädde. Vispa runt och låt koka upp nån minut så den tjocknar. Passa även  på att steka på ev lite skivad lök i smör som tillbehör. Tips är att toppa brysselkålspuréen med lite persilja också.

IMG_2315

print

You may also like

Leave a Comment