Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Frukost

      Microtoast

      2021-01-30

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Lunch

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Lunch

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Lunch

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Lunch

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Middag

      Saffranskyckling

      2021-10-13

      Middag

      Rostad tomat och zucchinisoppa

      2021-09-06

      Middag

      Smörrostad vitkål med kantarell & västerbottenblomkålsrisotto.

      2021-09-05

      Middag

      Lchf-Langos

      2021-07-26

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Mör fläskkotlett, brysselkålsmos, stekt lök och gräddsås.

av Jessica 2015-10-15

 

Idag fick det bli lite stadig husmanskost till middag. Gillar såna här enkla och rena middagar, utan en massa ”lull lull”. Förstår ni vad jag menar då? Ni vet man tittar ner på tallriken och behöver inte gissa vad det är. Mos, kött och sås – precis som mamma brukade laga. Sen gäller det att variera den typen av middagar och testa något nytt. Ni som dock brukar läsa min blogg vet att även jag gillar och krångla till det vid vissa tillfällen, men ibland är det godast med det enkla. Jag gillar all typ av matlagning helt enkelt! Mina 3 timmarsmiddagar passar sig dock inte nåt vidare på en vanlig vardagkväll.

Jag är faktiskt inte något fan av brysselkål vanligtvis. Tror det kan vara att jag inte ätit det tillräckligt många gånger. Idag testade jag dock att för första gången göra mos av brysselkålen. Det blev supergott och sambon var helt lyrisk. Detta mos skulle passa superbra till tex pannbiff/köttbullar/köttfärslimpa men var även kanon till fläskkotlett.

IMG_20151015_190309

Möra kotletter, 4 port:

4 st kotletter

salt, peppar

en klick smör

1 köttbuljongtärning (gärna eko) eller ett par msk köttfond

ca 1 l vatten

 

Gör såhär:

Börja med kotletterna för dom tar längst tid om man gör på detta sätt. Salta och peppra på båda sidor. Bryn i en het stekpanna med en klick smör någon minut på varje sida, bara så att kotletterna får lite stekyta. Koka upp vatten i vattenkokare och häll över köttet. Smula ner buljongtärningen eller tillsätt fond.

Låt puttra minst ca 20 min, häll på er vatten om det kokar bort för mycket samt vänd på köttet ett par gånger. Ju längre du kokar köttet desto mörare blir det såklart. Nu gjorde jag vardagsvarianten, men låter du det så 1-2 timmar så kommer kotletten bara falla isär i munnen.

IMG_20151015_191616

Brysselkålsmos 3-4 port:

500g färsk brysselkål

ca 50-75 g smör

en liten skvätt grädde

salt, svart & vitpeppar

IMG_20151015_193217

Medan köttet står och puttrar så gör du i ordning brysselkålen. Skär av en bit av den grövsta stammen. Då ramlar ytterska grova bladen av. Skölj kålen i ett durkslag så du får bort eventuell jord. Lägg ner i en gryta med lätt saltat hett vatten. Koka ca 8-10 min så brysselkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt kålen droppa av i durkslag.

Dela gärna i mindre bitar och lägg i matberedare tillsammans med en klick smör, salt och peppar. Kör igång matberedaren och mixa någon minut. Tillsätt mer smör och en skvätt grädde. Kör tills du fått en moskonsistens.

Gräddsåsen just här var enklast möjliga. Ta upp kotletterna ur stekpannan, den mesta av vätskan kokar bort (häll annars av om det är för mycket). Slå på 2-3 dl grädde. Vispa runt och låt koka upp nån minut så den tjocknar. Passa även  på att steka på ev lite skivad lök i smör som tillbehör. Tips är att toppa brysselkålspuréen med lite persilja också.

IMG_2315

print
brysselkålbrysselkålsmosfläskfläskkotlettgräddsåskålmoslöksås
0 kommentarer
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Dagens tips: Ugnsrostat blomkålsris
nästa inlägg
Fredagstips; ”Biff med Bea”

Du kanske också gillar

Panerad fläskkotlett och svampstuvning

2016-06-01

Dagens tips; Kantarellsmör

2016-10-24

Krispig kycklinglårfilé, hummus och tabbouli

2018-04-03

Helstekt fläskkotlett, gräddkokt savoykål och smörbakat äpple

2015-09-20

Friterad halloumi, tzatziki och grönkålssallad

2017-11-03

Hjortfilé med parmesangratinerade grönsaker

2015-12-01

Kycklingburgare med extra allt

2019-07-20

Tjockkockens fluffiga Chokladkaka

2015-12-21

Flankstek och chimichurri

2016-03-06

Mjuk Saffranskaka LCHF

2018-12-23

Lämna en kommentar Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo