Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Recept

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Frukost

      LCHF Sesambagels

      2020-02-23

      Frukost

      Ostvåfflor / Chaffles

      2020-01-12

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Lunch

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Lunch

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Lunch

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Lunch

      Ugnsbakad tomat och pestotorsk

      2020-07-15

      Middag

      Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

      2020-11-11

      Middag

      Vegetarisk pumpalasagne med spenatostkräm

      2020-11-02

      Middag

      Oxsvansgryta

      2020-10-26

      Middag

      Kycklingbiffar med kantarellsås

      2020-07-29

      Smått & Gott

      Äppelkaka med kolasås

      2020-10-05

      Smått & Gott

      Citron & Blåbärskaka

      2020-04-11

      Smått & Gott

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Smått & Gott

      Biskivier ala Tjockkocken

      2020-03-07

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Glad Påsk

      2020-04-10

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Parmesangratinerad rödspätta i basilikasås

av Jessica 2016-08-24

Idag blev det denna skönhet till middag. Parmesangratinerad rödspätta med smaker av tomat och basilika. Så enkelt och gott!

Till detta serverade vi lätt förvälld sparris och smörstekt aubergine.

IMG_20160824_182714

En kruka basilika missades på bilden.

Ingredienser Smörstekt Aubergine ca 4 port:

1 normalstor aubergine

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar

Smör

Ev 1/2 rödlök

 

Gör såhär:

Skiva aubergine i ca 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra minst 10 min så svettas auberginen ut vätska. Badda sedan av skivorna ordentligt med hushållspapper. Tärna sedan auberginen och ev rödlök.

Hetta upp en stekpanna. I med en rejäl klick smör och häll i auberginetärningarna (+ lök). Pressa över vitlöken och bryn på medelvärme ca 10-15 min. Auberginen ska bli mjuk och gärna få lite stekyta. Smaka av med salt och peppar.

Passar både till fisk, kyckling och kött som tillbehör!

 

IMG_20160824_190256

 

IMG_20160822_182806

Så här kan det se ut när jag handlat.

Nu till själva huvuddelen av rätten, gratinerade rödspättan. Jag är rätt dålig på att äta fisk. Lite dåligt med fantasi när det kommer till att laga fisk och det är oftast ganska dyrt. Brukar passa på när det är 30-50% rabatt. Måndagar är generellt en bra dag att leta både kyckling, kött och fisk till billigare pris och kort datum i butik. Det man inte äter upp/lagar närmaste dagarna är det bara att fylla frysen med. Så var inte rädd för de röda lapparna. Iallafall nu kör vi fiskreceptet!

Ingredienser Rödspätta i basilikasås, ca 4 port:

600 g färsk eller tinad rödspätta*

Ca 2-2,5 dl grädde

200 g körsbärstomater

1-2 schalottenlökar

1/2 kruka färsk basilika

Saften från 1/2 citron

Salt, peppar

En näve riven parmesan

*Funkar troligen bra med vilken annan vit fisk som helst.

Gör såhär:

Lägg rödspättafileérna på en skärbräda. Badda av onödig vätska, salta och peppra på båda sidor och rulla försiktigt ihop skivorna. Lägg rödspättsrulladerna i en ugnsform. 

Klyfta tomaterna och finhacka schalottenlök. Hetta upp stekpanna och bryn tomat och lök i smör ett par min. Slå på grädde, finhacka basilikan och strö i. Låt såsen koka upp ca 10 min så den tjocknar något. Smaka av med salt, peppar och citronsaften.

Häll sedan såsen försiktigt över rödspättan. Toppa med parmesan och in i ugnen på 175 g i 15-20 min. Använd gärna en stektermometer för att hålla koll på fisken. Den är perfekt att ta ut vid 50-52 grader i innertemp.

Servera fisken med ovan nämnda tillbehör eller tex blomkålsmos.

IMG_20160824_183514

IMG_20160824_184754

IMG_20160824_191147

IMG_20160824_191725

IMG_20160824_191733

 

print
aubergineauberginepyttBasilikasåsfiskFiskgratängRödspättaRödspättarullader
3 kommentarer
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Aubergineschnitzel (vego)
nästa inlägg
Champcici i wrap (vego)

Du kanske också gillar

Tjockkockens kåldolmar

2019-01-30

Tjockkockens enkla Beasås

2016-12-03

Enkel krämig Kesoröra

2016-06-11

Kycklingburgare med extra allt

2019-07-20

Fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost med ädelostsmör

2019-02-11

Panerad fläskkotlett och svampstuvning

2016-06-01

Ostpizza i folieform

2016-11-01

Soyamarinerad lax med spetskål och citrondressad gurksallad

2020-11-11

Lasagnens dag!

2017-07-29

Panerad fläskschnitzel, smör & parmesanbakad fänkål och citronsmör med friterad kapris.

2016-02-23

3 kommentarer

Anna 2016-12-03 at 14:12

Väldigt gott! Hade glömt att köpa basilika så det blev torkad timjan ist. Funkade bra. Tack för en inspirerande blogg.

Svara
Sandra 2016-10-02 at 20:58

Sååå gott! Såsen blev helt underbar. Tack för detta recept!

Svara
Cadie 2016-08-24 at 21:38

Det här blev säkert smarrigt!! Jag är så dålig på värdera om saker kan frysas in eller inte 🙁 Vad tror du om denna rätt? Är det möjligt att dela upp i lunchlådor och sätta i frysen?

Svara

Lämna ett svar till Cadie Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 34 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår treåriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått ner halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo