Tjockkocken
  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Middag

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Middag

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Middag

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Middag

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Smått & Gott

      LCHF Kladdkaka med kolasås – ultimata PMSkakan

      2019-07-31

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt

Tjockkocken

  • Hem
  • Recept
    • Alla Frukost Lunch Middag Smått & Gott Veckomenyer / Receptsamlingar
      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Frukost

      Brödiga Vallmorutor

      2019-07-16

      Frukost

      Nötfria LCHF-sesamfrallor

      2019-06-28

      Frukost

      Snabba LCHF-pannkakor

      2018-04-26

      Frukost

      Overnight oats (veganskt & glutenfritt)

      2018-01-11

      Lunch

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Lunch

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Lunch

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Lunch

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Middag

      Smörig kycklinggryta – Tjockkockens vardagsvariant av butter-chicken

      2019-10-22

      Middag

      Chili con Carne

      2019-09-30

      Middag

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Middag

      Blomkålsplättar

      2019-09-02

      Smått & Gott

      LCHF Kladdkaka med kolasås – ultimata PMSkakan

      2019-07-31

      Smått & Gott

      Mjuk Saffranskaka LCHF

      2018-12-23

      Smått & Gott

      Mjuk Pepparkaka LCHF

      2018-11-28

      Smått & Gott

      LCHF Jordgubbstårta – perfekt till Midsommar

      2018-06-16

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 13

      2019-09-23

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 12

      2019-07-30

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 11

      2019-05-01

      Veckomenyer / Receptsamlingar

      Veckomeny nr 10

      2019-02-18

  • Min Viktresa
  • Vardagsliv
  • Kontakt
MiddagRecept

Parmesangratinerad rödspätta i basilikasås

av Jessica 2016-08-24

Idag blev det denna skönhet till middag. Parmesangratinerad rödspätta med smaker av tomat och basilika. Så enkelt och gott!

Till detta serverade vi lätt förvälld sparris och smörstekt aubergine.

IMG_20160824_182714

En kruka basilika missades på bilden.

Ingredienser Smörstekt Aubergine ca 4 port:

1 normalstor aubergine

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar

Smör

Ev 1/2 rödlök

 

Gör såhär:

Skiva aubergine i ca 1 cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt dra minst 10 min så svettas auberginen ut vätska. Badda sedan av skivorna ordentligt med hushållspapper. Tärna sedan auberginen och ev rödlök.

Hetta upp en stekpanna. I med en rejäl klick smör och häll i auberginetärningarna (+ lök). Pressa över vitlöken och bryn på medelvärme ca 10-15 min. Auberginen ska bli mjuk och gärna få lite stekyta. Smaka av med salt och peppar.

Passar både till fisk, kyckling och kött som tillbehör!

 

IMG_20160824_190256

 

IMG_20160822_182806

Så här kan det se ut när jag handlat.

Nu till själva huvuddelen av rätten, gratinerade rödspättan. Jag är rätt dålig på att äta fisk. Lite dåligt med fantasi när det kommer till att laga fisk och det är oftast ganska dyrt. Brukar passa på när det är 30-50% rabatt. Måndagar är generellt en bra dag att leta både kyckling, kött och fisk till billigare pris och kort datum i butik. Det man inte äter upp/lagar närmaste dagarna är det bara att fylla frysen med. Så var inte rädd för de röda lapparna. Iallafall nu kör vi fiskreceptet!

Ingredienser Rödspätta i basilikasås, ca 4 port:

600 g färsk eller tinad rödspätta*

Ca 2-2,5 dl grädde

200 g körsbärstomater

1-2 schalottenlökar

1/2 kruka färsk basilika

Saften från 1/2 citron

Salt, peppar

En näve riven parmesan

*Funkar troligen bra med vilken annan vit fisk som helst.

Gör såhär:

Lägg rödspättafileérna på en skärbräda. Badda av onödig vätska, salta och peppra på båda sidor och rulla försiktigt ihop skivorna. Lägg rödspättsrulladerna i en ugnsform. 

Klyfta tomaterna och finhacka schalottenlök. Hetta upp stekpanna och bryn tomat och lök i smör ett par min. Slå på grädde, finhacka basilikan och strö i. Låt såsen koka upp ca 10 min så den tjocknar något. Smaka av med salt, peppar och citronsaften.

Häll sedan såsen försiktigt över rödspättan. Toppa med parmesan och in i ugnen på 175 g i 15-20 min. Använd gärna en stektermometer för att hålla koll på fisken. Den är perfekt att ta ut vid 50-52 grader i innertemp.

Servera fisken med ovan nämnda tillbehör eller tex blomkålsmos.

IMG_20160824_183514

IMG_20160824_184754

IMG_20160824_191147

IMG_20160824_191725

IMG_20160824_191733

 

print
aubergineauberginepyttBasilikasåsfiskFiskgratängRödspättaRödspättarullader
3 kommentarer
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jessica

tidigare inlägg
Aubergineschnitzel (vego)
nästa inlägg
Champcici i wrap (vego)

Du kanske också gillar

Lammfärsbiffar med fetaost

2015-09-14

Veckomeny 4

2015-07-14

Björnbärskaka

2015-02-08

Auberginegratäng & Lammfärsjärpar

2017-01-12

Kyckling i currysås – Vardagsfavorit på färdiggrillad kyckling

2018-04-08

Snabba LCHF-pannkakor

2018-04-26

Biff med grönpepparsås

2016-05-08

Chokladmarängkaka med pecannötter

2016-03-13

Rostbiff, Svampsås och ugnsrostad blomkål med vitlök.

2014-12-07

Vildsvinsgryta med färska örter och Pancetta

2015-06-08

3 kommentarer

Anna 2016-12-03 at 14:12

Väldigt gott! Hade glömt att köpa basilika så det blev torkad timjan ist. Funkade bra. Tack för en inspirerande blogg.

Svara
Sandra 2016-10-02 at 20:58

Sååå gott! Såsen blev helt underbar. Tack för detta recept!

Svara
Cadie 2016-08-24 at 21:38

Det här blev säkert smarrigt!! Jag är så dålig på värdera om saker kan frysas in eller inte 🙁 Vad tror du om denna rätt? Är det möjligt att dela upp i lunchlådor och sätta i frysen?

Svara

Lämna ett svar till Sandra Avbryt

Om Tjockkocken

Bakom namnet Tjockkocken hittar ni Jessica Nyholm, 33 år och bor i södra Stockholm tillsammans med min man och vår tvååriga dotter. I bloggen hittar ni recept på ren och enkel mat inom lågkolhydratskost (LCHF/Paleo/Lowcarb/Glutenfritt) och jag experimenterar hela tiden för att hitta det som passar mig bäst utan pekpinnar eller hårda regler. Mat ska vara roligt och varierande! I bloggen finner ni även bilder och inlägg om min stora viktresa där jag startade på 220 kg (2011) och nu har gått halva min kroppsvikt. Min resa mot ett friskare liv helt enkelt, info om detta hittar ni i kategorin "Min viktresa".
Glöm inte följa mig på Instagram under namnet @tjockkocken och lagar ni mina recept uppskattar jag att ni taggar eller länkar till min blogg.

myTaste.se

Populära inlägg

  • Tjockkockens Ostplättar

    2015-01-04
  • Tjockkockens Chokladbollar

    2015-09-22
  • Klassisk Högrevsgryta

    2016-10-09
  • Ugnsbakat fläsklägg

    2016-10-22
  • Snackstips; Briepuffar

    2016-04-24
  • Facebook
  • Instagram
  • E-post
Footer Logo